Hlavní obsah

Trendy brýle se stále neobejdou bez výrazných obrub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I brýle podléhají módě a ta v poslední době velí výrazným obrubám v barvách aktuálních trendů. Samozřejmě velmi důležité jsou i zvolené materiály, které by měly být maximálně odlehčené a pohodlné.

Článek

Průměrná životnost brýlí se pohybuje kolem tří let. V poslední letech se do módy vrací extravagantní vzhled. Namísto tenkých kovových stranic a vrtaných skel jsou tak v optikách stále častěji vidět silné plastové obruby, často extravagantních tvarů.

Také spektrum barev je stále bohatší a výrazné odstíny už nejsou doménou pouze dětských brýlí. Výrobci často sázejí na barvy, které jsou v kurzu módních návrhářů.

Zatímco v západní Evropě je používání speciálních brýlí samozřejmostí, v Česku má většina lidí pouze jedny "hlavní" brýle a další, většinou starší model, v záloze. Podle prezidenta Společenstva českých optiků a optometristů Bena Blachuta se ale návyky Čechů postupně mění.

"Když dá někdo 50 000 za jízdní kolo, chce si jízdu pořádně užít a na cestu dobře vidět. Ne všichni přitom mohou při sportu nosit kontaktní čočky a právě pro ně jsou určeny speciální sportovní obruby s anatomickými tvary a čočky s širokým zorným úhlem," řekl Blachut.

Speciální brýle ocení i batolata

Výrobci se čím dál častěji zaměřují i na speciální brýle pro ty nejmenší. Jejich předností jsou nejen velmi kvalitní a bezpečné materiály, ale i výrazné pastelkové barvy, které zaujmou i batole.

Mezi novinky v tomto směru patří i brýle od Fisher-Price pro velmi malé děti do tří let. Kopírují tvar dětské hlavičky a klasické stranice lze vyměnit za gumičku, která zabrání sklouznutí brýlí při pohybu. Díky výrazným pastelovým barvám se navíc dětem líbí.

Spíše pro starší generace je pak určena další novinka - luxusní brýle Baldessarini vyrobené z buvolího rohu, které na tuzemském trhu poprvé představila firma Rodenstock. Cena ručně zpracovaných brýlí vyrobených z rohů přirozeně uhynulých zvířat se pohybuje v řádech desítek tisíc korun. V Česku jich firma plánuje prodat ročně jen několik kusů, upozorňuje produktový manažer firmy Libor Pivoňka.

Novinky se týkají nejen obrub, ale i brýlových čoček. Mezi nejzajímavější novinky na trhu pak patří čočky Ergo FreeSign, které lze přizpůsobit na míru konkrétním přáním zákazníků s vetchozrakostí. Na výběr jsou tři základní varianty použití - na čtení knih, práci na počítači nebo běžné nošení v místnosti, které lze navzájem kombinovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám