Hlavní obsah

V modelech návrhářky Ilony Donátové se snoubí kubismus s romantikou

Novinky, Veronika Hušková

Modely neobvyklých geometrických střihů, komplety v odvážných pastelových barvách i svůdné poloprůhledné róby byly k vidění na pražské přehlídce Ilony Donátové. Návrhářka se inspirovala kubismem a ve své kolekci zkombinovala zdánlivě neslučitelné.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jarní kolekce je ve znamení výrazných barev v kombinaci s bílou.

Článek

Prkna Nové scény Národního divadla nejprve doslova rozzářila kolekce pro nadcházející jaro a léto, která se nesla v duchu ostře sytých barev jako tyrkysové, růžové či pistáciové. „Po dlouhé zimě máme obvykle šedivých dní a ošklivého počasí plné zuby. Proto je jarní kolekce plná výrazných barev,“ vysvětlila návrhářka Donátová. Přesto je ale tato kolekce oproti minulým umírněnější. "Upustila jsem od ostrých kombinací a výrazné barvy  teď kombinuji s bílou, která je v podstatě jednotícím prvkem celé kolekce," dodala.

Foto: Michaela Říhová, Právo
Foto: Michaela Říhová, Právo

Extravaganci, kterou ubrala na barevnosti, však vetkla návrhářka do střihů. Těm je společná asymetrie ve všech možných formách. K vidění tak byly modely s nestejně dlouhými rukávy, šikmými lemy, asymetrickými zipy i ozubenými okraji. Inspiraci Donátová hledala především v kubismu. „Snažila jsem se zapojit do základních střihů ony pro kubismus tolik typické ostré geometrické tvary, ale zároveň je propojit s určitou nonšalancí a romantičností,“ popisuje Donátová, kterou prý lákala výzva skloubit zdánlivě neslučitelné.

Foto: Michaela Říhová, Právo
Foto: Michaela Říhová, Právo

Novou tváří značky se stala Marta Richterová, která se večer nejen moderovala, ale prošla se po molu i jako modelka. Na snímku předvádí šaty, které mají být předzvěstí další kolekce.

A tak se na pódiu objevily například extrémně široké společenské kalhoty i kabáty hruškovitého tvaru či halenky s dlouhými cípy. Geometrickým modelům obrousila návrhářka hrany romantickými prvky jako je malování, výšivka či zdobné kamínky.

Typickým prvkem kolekce je kombinace zdánlivě nesourodých materiálů, jako je krešovaný len, šifon či satén. Donátová si rovněž libuje v úpletech a průsvitných materiálech, které rafinovaně poodhalují kousky kůže.

„Žena je nejsvůdnější, když je poodhalená jen trochu,“ tvrdí Ilona Donátová, které se prý příčí sexistická móda, jež vměstnává ženy do uplých modelů. „Taková žena jde po ulici a říká: Vezmi si mě teď hned! Žena by měla trošku svádět, musí ale přitom zůstat dámou.“

Foto: Michaela Říhová, Právo

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám