Hlavní obsah

Luxusní šaty se dají vyrobit i z igelitových tašek a odpadkových sáčků

Novinky, Karolina Zarzycká
Nová Paka

Háčkované šaty a klobouky z proužků nastříhaných z igelitových odpadkových sáčků, šperky z plastových lahví, které působí jako skutečná bižuterie. Zdá se vám to nemožné, či dokonce nechutné? Studentky střední pedagogické školy na svých modelech dokázaly vytvořit neuvěřitelné barevné kreace, jež budí dojem, že bylo použito luxusních materiálů.

Článek

Maturitní práce na uměleckých školách jsou vždy zajímavé, ať se jedná o jakýkoli obor. Studentky Střední odborné školy pedagogické v Nové Pace však dostaly pro svou praktickou maturitu z výtvarné výchovy zadání opravdu neotřelé - navrhnout večerní šaty z plastu. 

Nápad má původ v soutěži ve třídění odpadu, v níž studenti novopacké střední pedagogické školy získali v roce 2009 třetí místo mezi všemi organizacemi Královéhradeckého kraje. 

.: K výrobním postupům modelů patřilo řezání plastových lahví a tavení nad ohněm.

Šperky a květiny z plastu působí jako skleněné

Velice kreativní dívky maturitními pracemi překvapily. Na modelech pracovaly částečně doma, částečně ve škole. K technickým postupům patřilo řezání plastových lahví a jejich přitavování k sobě nad ohněm. Takto vznikly nejen samotné modely, ale i zajímavé šperky a květiny, jež působí jako skleněné.

.: Plastové modely jsou doplněny například zipem, klobouk je vyroben z deštníku.

.: Plastové modely jsou doplněny například zipem, klobouk je vyroben z deštníku.

Samotné večerní šaty zaujmou zejména moderním vrstvením, sexy leskem a romanticky mačkanými detaily, jež se dají ze sáčků pastelové barevnosti všeho druhu vyrobit.

Šaty z bublinkových a bazénových fólií

Studentky používaly i různě barevné a velké bublinkové a bazénové fólie. Expresivní a kontrastní momenty pak vznikly při použití barevných izolep.

Jedna ze studentek dále rozřezala na proužky slabé černé pytle do odpadu, svázala je a uháčkovala si z nich slušivý krajkový klobouk. Háčkování je výborná technika jak zpracovat slabý plast, na módní přehlídce se objevily i háčkovaná kabelka a průhledná vestička.

Všechny modely jsou téměř ze sta procent z plastu, doplněny jsou například jen zipem, jeden klobouk je dokonce z deštníku. 

Některé modely budou představeny na soutěžní módní přehlídce Avantgarda 18. června v Lysé nad Labem.

Fota: archiv SOŠPg Nová Paka

Reklama

Související články

Do Česka vtrhla ekomóda

Dámy, které už přestalo bavit nakupování v zavedených nákupních řetězcích, buticích či "sekáčích", mají ojedinělou možnost jak zužitkovat již použité...

Výběr článků

Načítám