Hlavní obsah

Sekt je na Silvestra neporazitelný, bowle je mu v patách

K oslavám konce roku snad už neodmyslitelně patří šampaňské. Ale Silvestr nemusí být podle barmanů jen s vychlazeným sektem. Nápojové menu si prý stále více lidí zpestřuje víny, drinky "tvrdší povahy" z destilátů nebo míchanými koktejly. Odborníci přitom radí, že silvestrovský večírek v žádném případě nezkazí klasická bowle, tedy ovoce zakápnuté šampaňským, nebo horký punč.

Článek

"Každý si pochopitelně vybírá podle své chuti, ale dobrá bowle splní naprosto všechna očekávání. Může být ananasová, pomerančová, fantazii se meze nekladou," řekla profesionální barmanka Miluše Kelblová z Českých Budějovic.

Závěr roku přitom bývá tradičně ve znamení mnoha různých nápojů. Silvestrovská večeře začíná klasickým aperitivem, u jídla pak nechybí bílé nebo červené víno. O půlnoci přicházejí na řadu různá šumivá vína, sekty nebo kvalitní šampaňské. Šumivé víno by se mělo podle odborníků podávat hodně studené, doporučená teplota je kolem šesti stupňů Celsia. 

"I se sektem se dají dělat zajímavé věci. Stačí na dno dát čerstvé jahody nebo dva centilitry sirupu cassis, a můžete tak mít Kir Royal, což je královské pití. Dá se míchat i šampaňské s pivem, což je u nás nemyslitelné. Ale například Francouzi to pijí docela běžně," podotkla autorka několika odborných publikací o míchání nápojů.

Prériová ústřice na závěr

Stále však platí, že se vyplatí pít s mírou a příliš nemíchat různé druhy alkoholických nápojů. Lékaři doporučují také hodně vody a pití prokládat jídlem. Jednoduchý je i recept na závěr Silvestra. Zkušení pijáci se podle odborníků s nevábně vyhlížejícím, leč účinným nápojem Prerie Oyster neboli Prériová ústřice zavírají do ústranní.

Stačí prý ve sklenici na sekt smíchat dvě až tři kapky olivového oleje s dvěma polévkovými lžícemi kečupu, přidat žloutek, osolit a opepřit. "Může to být i s alkoholem, ale lepší je to bez něj. Je to opravdu pití na závěr, když je člověk utahaný, aby vydržel ještě tak hodinu, dvě, než dojde do postele a je mu dobře," dodala Kelblová.

Reklama

Související témata:

Související články

Letní koktejlové osvěžení

K létu patří nejen koupání a opalování na sluníčku, ale také míchané nápoje připomínající vzdálenou exotiku či vzpomínky na právě uběhlou dovolenou. Připravili...

Čím se zahřát až přijde opravdová zima

V momentě, kdy rtuť na teploměru klesne hluboko pod nulu, je nejvyšší čas začít pracovat na vnitřním zahřívání. To znamená poohlédnout se po nových zajímavých...

Výběr článků

Načítám