Hlavní obsah

Do módy přicházejí balonové sukně a vrstvené modely

PRAHA

"K trendům letošního podzimu a zimy patří balony, jako sukně, šaty, kabáty... zkrátka balonové prvky ve všech možných střizích," řekla módní návrhářka Ivana Follová. Kdo by to byl řekl, ještě nedávno jsem se na před a po revoluční módu dívalo spíše skrze prsty a nyní jsou "balony" zase "in"

Článek

Kromě toho se uplatní i vrstvené modely, které rovněž v 80. letech minulého století už jednou dobyly svět - nebo alespoň Československo. "Pod pouzdrové šaty s balonovým rukávem jsou oblékány bílé košile s pánským límečkem, celý model pak působí velmi svěže a je příjemný i pro denní nošení. Doplnit lze třeba převázáním mašlí," dodala návrhářka Tatiana Kovaříková. Vrstvit se dají nejen trička, blůzy nebo svetry, ale i dva pláště na sobě budou "in", poznamenala Follová.

Významná je podle návrhářky Michaely Bakotové v nové sezoně změna siluety. Horní díly jsou objemnější, kalhoty užší. "Vrací se vrstvený vzhled, dlouhé horní díly, předimenzované tvary a pletené ošacení. První místo zaujímá čistá halenka v kombinaci s pleteným kabátkem nebo ležérní dlouhá košile s drobnou pletenou vestou bez rukávů," sdělila Bakotová. Typické jsou také kalhotové obleky, šaty s vyšším nebo hlouběji posazeným pasem a úzké kalhoty. Nejkreativnější součástí mnoha kolekcí se stávají halenky, které se představují v širším, volnějším provedení.

Důležitým doplňkem nadcházející sezony budou stejně jako loni kožešiny, a to zejména hnědé a černé barvy. Obecně pak budou v módě barvy umírněnější: černá, šedá, zlatá, fialová. "Letošní zimní kolekce je zahalená do temných tónů. Celá kolekce působí tajemným dojmem. Z temných barev vystupuje korálově červená a mechově zelená," uvedla Kovaříková.

Jak už bylo řečeno, většina nápadů se v módě objevuje opakovaně, ale neustále se rozvíjejí. Novinkou budou letos napoleonské prvky na saka a pláště. Přitom Napoleon prý nahradil Mozarta, dodala Follová.

Reklama

Související témata:

Související články

Barvené variace podle Heleny Bedrnové

Své nejaktuálnější kolekce předvedla tento týden návrhářka Helena Bedrnová v podzemních prostorách pražského Kongresového centra. Módní show s názvem Grafiti...

Výběr článků

Načítám