Hlavní obsah

Diabetičky by neměly s těhotenstvím otálet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro diabetičky je vhodné těhotenství včas naplánovat. Měly by předem navštívit diabetologa a zkontrolovat, zda je jejich cukrovka dobře kompenzována, tedy zda hladina cukru v krvi dosáhla relativně optimální hodnoty. Lékař by měl zjistit, v jakém stavu jsou jejich oči a ledviny, což jsou orgány nejvíce ohrožené diabetickými komplikacemi.

Článek

Budoucí maminky tak podle Dagmar Bartáškové ze specializované poradny pro těhotné diabetičky mohou minimalizovat možná rizika, která cukrovka může znamenat pro těhotnou ženu i dítě. Pro vedení těhotenství a porod by měly zvolit velkou nemocnici.

Je důležité, jaký typ cukrovky žena má, a zejména, jak dlouho ji má. Pokud si aplikuje inzulin, měla by se pro těhotenství rozhodnout co nejdříve, protože s každým rokem nemoci se zvyšuje pravděpodobnost postižení cév pacientky.

Diabetičky rodí častěji císařským řezem

Před několika desítkami let se lékaři snažili, aby těhotné diabetičky co nejvíce polehávaly. Nyní, pokud nenastanou zdravotní problémy, dávají přednost tomu, aby těhotenství a porod probíhaly přirozeně. Diabetičky však rodí častěji, asi v 30 až 35 procentech, císařským řezem. Většinou jde o případy, kdy se ke konci těhotenství objeví zdravotní komplikace u matky či dítěte. Lékaři se snaží předčasně vyvolat porod. Jestliže se jim to nepodaří, zvolí císařský řez.

Plod má s maminkou společný krevní oběh, a pokud má žena vysokou hladinu cukru, musí se dítě s touto situací vyrovnat. Jeho slinivka proto produkuje zvýšené množství inzulinu. To bývá příčinou zdravotních komplikací u novorozenců. Vysoký obsah cukru v krvi vede také k tomu, že miminko v matčině těle roste rychleji a má zvětšená játra, ledviny i srdce, které však někdy nefunguje tak, jak by mělo.

U těhotenské cukrovky pomáhá především dieta

U pěti až šesti procent zdravých žen se během těhotenství vyvine cukrovka, která souvisí s činností placenty a po porodu zmizí. Zpravidla k její léčbě stačí dieta, zhruba v desetině případů je třeba hodnoty krevního cukru upravit inzulinem. U těchto žen je však větší riziko, že se u nich později ve věku kolem 50 či 60 let objeví cukrovka.

Základní informace

**V ČR bylo loni evidováno 730 000 diabetiků, z toho 26 000 žen mělo cukrovku prvního typu. Tato cukrovka je charakterizována nedostatkem vlastního inzulinu a vyžaduje podávání náhradního inzulinu podkožní injekcí. Objevuje se častěji u dětí a mladých lidí a má sklon k těžkým akutním komplikacím.

**Při rozšířenější cukrovce druhého typu tělo inzulin vyrábí, ale špatně s ním hospodaří.

Reklama

Související články

I diabetici by měli sportovat

Bezesporu není život s diabetem (cukrovkou) zcela totožný s běžným životem. Člověk musí své návyky upravit tak, aby mohl žít bez obtíží, musí upravit svůj...

Výkyvy glykémie souvisí se sezónou

Taky si někdy říkáte, že byste chtěli mít tolik energie jako vaše děti? Jak na tom jsou však děti, které s "dodávkou energie" mají problém? Mohou si bez obav...

Diabetici už mohou cestovat snadněji

Skoro každý rád cestuje, někdo na chatu, někdo k moři, jiný do Afriky nebo do exotických zemí. Každé cestování, zejména do zahraničí, s sebou přináší různé...

Výběr článků

Načítám