Hlavní obsah

Tvrdohlavost dítěte prý předpovídá jeho úspěchy v dospělosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mít doma tvrdohlavé dítě není nic jednoduchého. Zvládat s grácií jeho paličatost, vzdorovitost a odmlouvání je pro rodiče naprosto vyčerpávající záležitost. Podle vývojových psychologů ale rodiče nemají klesat na mysli. Všechny tyto vlastnosti se zúročí v budoucnu. Tvrdohlavé děti totiž bývají v životě úspěšné.

Foto: Profimedia.cz

Mít doma tvrdohlavé dítě není nic jednoduchého.

Článek

Jednak dosahují vyššího vzdělání, docílí snáze kariérního postupu a také vydělávají více.

„Můžeme jen předpokládat, že studenti, kteří mají vysoké skóre na této škále, mohou mít vyšší příjmy, protože jsou ochotnější být náročnější při kritických klíčových okamžicích, kdy se kupříkladu vyjednává o platech či povýšení. Například jedinci, kteří mají nízké skóre v sympatičnosti, také vydělávají více. Jiným vysvětlením může být, že jedinci s vyšší mírou porušování pravidel a odmítání rodičovské autority jsou také více ochotni stát si za svými zájmy a cíli, což je vlastnost, která vede k vyšším individuálním úspěchům,“ píše odborný časopis Developmental Psychology (Vývojová psychologie).

Vědci z Lucemburska prokázali, že tvrdohlaví jedinci narození v šedesátých letech se mají mnohem lépe než ti poslušní a vstřícní.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám