Hlavní obsah

Většina rodičů svým dětem toleruje příležitostné pití alkoholu

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alkohol je droga. Sice stejně jako tabák společností tolerovaná, ale droga s negativními účinky na lidský organismus. Mnozí lidé ale tato rizika podceňují a místo toho, aby svým dětem vysvětlili škodlivost alkoholu, příležitostné pití jim tolerují. Myslí si, že jim pouhé „cucnutí” jednoduše neublíží. Realita ale může být jiná.

Foto: Profimedia.cz

I přípitek může u dítěte v brzkém věku způsobit závažné zdravotní problémy.

Článek

Zvláště u malých dětí může i malé množství alkoholu způsobit lehkou otravu a později komplikace ve vývoji mozku, paměti a jeho celkové inteligence. Navíc se silně zvyšuje pravděpodobnost budoucího vzniku závislosti na alkoholu a drogách.

Podle zdravotnických výzkumů se lidský mozek vyvíjí až do 25 let, takže čím dříve a čím více alkoholu mladý člověk vypije, tím více to ovlivní vývoj jeho mozku. Přesto z průzkumu 1. lékařské fakulty UK vyplývá, že každé 10. české dítě ve věku 11 let má již zkušenost s opilostí. Význam prevence alkoholu podceňuje až 60 % rodičů dětí v pubertálním věku.

Mnozí rodiče navíc spoléhají na to, že se o této problematice děti dozvědí především ze školy. Ve skutečnosti ale tu nejdůležitější roli mají oni sami. Škola by měla zůstat jen doplňkem, a tedy zprostředkovatelem základních informací v podobě učiva, odborných přednášek a besed.

Bez zapojení rodičů prevence fungovat nebude

„Celých 68 % dětí ochutná alkohol poprvé se svými rodiči. Ti si ale neuvědomují, že i přípitek může u dítěte v brzkém věku způsobit závažné zdravotní problémy a podpořit budoucí závislost na návykových látkách,“ vysvětluje Josef Šedivý, koordinátor projektu Pobavme se o alkoholu, a dodává: „Nejúčinnější preventivní opatření by tedy měla přicházet především z jejich strany.“

Rodiče jsou však často rozpačití a nevědí, jak mají s dítětem takový rozhovor vést. Nejen pro ně jsou k dispozici webové stránky pijsrozumem.cz, na kterých naleznou rady, jak správně s dítětem komunikovat o alkoholu, a mnoho dalších informací.

„Rozhodně doporučuji se do ničeho nehrnout silou, nedávat striktní zákazy nebo tresty. Co dítěti, zejména ve starším věku, zakazujeme, po tom silněji touží. Dítě bychom měli seznámit s tím, že alkohol není znakem úspěchu člověka, a když se to s ním přežene, dokáže poškodit zdraví i společenský život,“ uzavírá téma Josef Šedivý.

Foto: archív

Pij

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám