Hlavní obsah

Sexuální rady do života děti snáze přijímají od matek

Novinky, bok

Vychovat dítě v dospělého člověka, který se ve světě neztratí a bude se umět o sebe postarat, je snem každého rodiče. Děti, s nimiž rodiče kromě jiného hovoří otevřeně i o sexu, jsou v dospělosti mnohem zodpovědnější v mnoha ohledech, uvedli vědci v nové studii.

Foto: Profimedia.cz

Nebojte se otevřeně mluvit s dětmi o sexu.

Článek

Rodič je pro řadu dětí nejdůležitějším životním vzorem. Co dělá nebo říká otec nebo matka, tím se dítě automaticky řídí. Je tak především na rodičích, co budou svým dětem vštěpovat, a jak výrazný základ chování jim do života dají.

Pokud budou rodičovské rady zahrnovat i rozhovory o sexu, je mnohem více pravděpodobné, že děti budou v této oblasti mnohem zodpovědnější, a také se sexuálním životem začnou o něco později než děti, se kterými nikdo o sexu nehovořil, uvádí server Health.

Z hlediska pohlaví rodičů pak má o trochu větší váhu, pokud takové rady do života dává dítěti matka, dodávají odborníci.

„Hovory o sexu nejsou příjemné pro teenagery ani pro rodiče, i přesto jsou velmi důležité. Jsou to právě tyto rozhovory, které mladým lidem pomáhají dělat bezpečná a ´zdravá´ rozhodnutí v oblasti sexu,” potvrzuje psycholožka Laura Widmanová, odbornice z Raleighské univerzity v Severní Karolíně.

Základy z rodiny jako prevence 

Informace o vzdělávání dětí o sexu je jedním z preventivních kroků, u kterých lékaři doufají, že pomohou zabránit nechtěným těhotenstvím nebo přenosu pohlavních chorob, kterých ve světě i přes stále větší osvětu a informovanost neubývá.

Aby měly rodičovské rady co největší účinnost, je třeba s nimi ale začít v odpovídajícím věku dítěte, tedy ještě před započetím sexuálního života. Jedině tak budou mít děti možnost veškeré poznatky zpracovat. Pochopit, jak fungují rodinné a vztahové hodnoty, a podle toho pak budou schopny řídit svůj vlastní život.

„Rozhovory o sexu, stejně tak jako o závislostech typu alkohol nebo drogy, ale i o pravidlech chování ve společnosti nebo v dopravě, to všechno musí být ze strany rodiče promyšlené. Často nebývá lehké zformulovat rozhovor tak, aby z něj dítě něco pochytilo,” dodává psycholožka.

Komunikace jako prevence, ne spouštěč

Bohužel realita je v mnoha rodinách jiná. Řada dospělých se i přes své vlastní sexuální zážitky stydí o sexu mluvit otevřeně, natož s vlastními dětmi. Řada z nich také zastává názor, že mluvení o sexu donutí děti o milostném životě přemýšlet dříve a zkoušet všechno dříve. A proto raději mlčí a dětem nic nevysvětlují. To je ale podle odborníků velká chyba.

„Máme nespočet důkazů, že mluvení o sexu je právě onou prevencí proti hazardování v oblasti sexu, rozhodně ne spouštěčem dřívějšího sexuálního života,”  uvedl Vincent Guilamo-Ramos, profesor a vedoucí centra pro latinskou mládež a rodiny na Newyorské univerzitě v New York City.

Odborníci obhajují své poznatky mnoha daty shromážděnými za posledních třicet let, kdy se různých studií účastnilo přes 25 000 mladistvých. Ze všech vyplývá jedno podstatné - dostatečná komunikace mezi rodiči a dětmi má velmi pozitivní vliv na sexuální chování potomků.

„Základem vždy je, aby byl hovor veden formou diskuze, rozhodně ne přednášky. Nejde o to kritizovat, ale poradit, navést správným směrem, pomoci porozumět, stejně jako upozornit na dlouhodobé následky nesprávného chování,” dodává Brandon Korman, vedoucí neuropsychologie v dětské nemocnici Nicklaus v Miami.

Reklama

Související témata:

Související články

Pravidla moderního svádění

V době moderních technologií je vše jinak, než na co jsme byli zvyklí v letech minulých. Ale na to už si spousta lidí zvykla. Pokud ale dnes budete hledat...

Výběr článků

Načítám