Hlavní obsah

Dítě jde do školy aneb Jak se nestresovat

Právo, Jana Kantorová

Začátek školy? Upřímně? Nic jednoduchého. Ani pro dítě, ani pro rodiče. Po dvouměsíčním relativním klidu je tu opět školní rok plný povinností, pravidelného režimu, učení, starostí a dojíždění do kroužků. Každý den tak připomíná divokou jízdu na tobogánu. Ale jde to zvládnout s přehledem. Víte, jak na to?

Foto: Profimedia.cz

Dovolená a čas her sice musí ustoupit přísnějšímu režimu, ale není potřeba to dětem neustále opakovat.

Článek

Je ten úkol správně? Má všechny věci v aktovce? Určitě stačí ty desky koupit až příští týden? A co ta náhlá zamlklost? Netrápí se tam? Honem zapni předpověď počasí - musím připravit oblečení na zítra! Vždyť já nevím, co udělám ráno k svačině…

No znáte to - kdo měl dítka školou povinná, ví, o čem mluvím, a tyhle věty mu jistě mnohokrát zvonily v hlavě. A často najednou. Ale přežili jsme to. A po nás to celkem v klidu přežijí další. Někteří však potřebují trochu pomoci. Poradit.

Na jedné straně jde většinou o přepečlivé rodiče, kteří se v zápalu příprav k docházce potomků do školy tolik pohrouží do jejich života, že zapomenou na sebe. Náhle jim schází čas, energie i pozornost - kapacita k řešení vlastních problémů se smrskává na nulu.

Na opačné straně stojí další extrém, tedy otcové a matky, kteří jsou tak zaměstnáni vlastním rušným životem nebo starostmi, že v novém školním roce vůbec nevnímají dětský boj o pozornost. A to může mít, má-li dítko nějaké potíže, závažné důsledky.

Je jedno, jestli máte doma prvňáčka nebo už zkušeného školáka. Září je totiž pro všechny přechodovým měsícem - na nabitý režim školní, kroužkové a koneckonců i pracovní docházky najíždí celá rodina.

Plán je základ

Ze dne na den se na nový program bez nějakých těch zmatků, nejistot a trochy stresu nepřepne nikdo. Proto co se dá zařídit před začátkem školního roku, to zařiďte. Vy sami víte, co vašemu dítěti před novou sezónou chybí za oblečení, jestli nepotřebuje vyměnit aktovku, kam je ho třeba objednat na kroužky. Jejich časový rozvrh už školy a kluby často vyvěšují na konci srpna, věnujte tedy poslední týden prázdnin, pokud je to možné, plánování volného času - a to samozřejmě spolu s dítětem.

Postupujte po malých krůčcích a plňte menší cíle. Školní potřeby budete muset nakoupit až po začátku školy, a to je přesně chvíle, kdy můžete opět zapojit i své potomky. Získají tak pocit důležitosti a samostatnosti, ať už půjde jen o spolupráci při výběru, nebo o samotný nákup, pokud máte už většího školáka.

V každém případě byste se ale měli pokusit odložit si co nejvíc pracovních a jiných povinností na pozdější týdny. Místo toho radši vybírejte společně učebnice, sešity a další pomůcky. Zvýšíte tak i pocit sounáležitosti a dítěti jen potvrdíte, že jste tu i v těchto trochu hektických časech pro něj.

Víc dětí? To chce harmonogram!

O kroužcích a kurzech jsme už mluvili - naplánovat je i pro jedno dítě bývá složité. Máte-li potomků víc, určitě potvrdíte, že je to doslova k zbláznění. Děti různého věku většinou nemohou chodit na stejné aktivity a není ani pravděpodobné, že by měly úplně stejné zájmy.

Skloubit školu, práci a několik volnočasových činností se zdá jako nadlidský úkon. Nezbývá nic jiného než se stát odborníkem v time-managementu a začít každý den organizovat.

Ačkoli se to na první pohled může zdát jako zbytečnost, připravte si opravdový harmonogram. Jen ať se partner směje, že na každý den vypisujete přehlednou tabulku typu co, kdo, kdy, kde. A vůbec - proč by ji nemohl udělat on? Jistě je to úkol hodný opravdového taktika, stratéga a odborníka na logistiku. Brzy totiž celá rodina zjistí, že jen tak můžete fungovat na 100 %.

Do tabulky přehledně vepište rozvrh a mimoškolní aktivity, naplánujte, kdo a kdy děti odveze a přiveze. Oblečení do školy, dresy nebo potřebné pomůcky chystejte už večer před tím, a pokud je to možné, připravte i svačiny. Ze začátku vám plánování bude asi zabírat více času, ale nakonec ho i dost ušetříte - a budete mít čas si hrát. S dětmi, pochopitelně…

Praxe dělá mistry

To mi potvrdila i kamarádka Katka - má tři děti a už ji nic nerozhodí. „Vždycky to tak ale nebylo. A přiznávám, že září doteď moc nemusím. S prvním synem jsem začátek školního roku obrečela, protože jsem absolutně nic nestíhala. S druhým už to bylo snazší, protože jsem začala plánovat. Letos mě to čeká s dcerou a zatím jsou přípravy klidné. Tuším, že to tentokrát vyjde beze stresu,“ usmívá se Katka. Což jen potvrzuje, že žádný učený z nebe nespadl a teprve praxe dělá mistry…

Nepřenášejte stres na děti

Stres nestres - to jsou vaše pocity. Děti se bez nářků a depresí kvůli nestíhání rády obejdou. Dovolená a čas her sice musí ustoupit přísnějšímu režimu, ale není potřeba to dětem neustále opakovat a znechutit jim školu dřív, než vůbec pořádně začne.

Navíc - pokud jste nervózní kvůli prvňáčkovi, musíte přece vědět, že se nejspíš na svůj vstup do školy neskonale těší. Jako každé jiné zdravě se vyvíjející dítě. Trochu obav z neznáma tu jistě je, ale radostné pocity z nových příležitostí a příjemná očekávání by měly převažovat. Tak je podpořte a své vlastní strachy zamkněte do šuplíku.

To se lehko řekne, když i psychologové potvrzují, že kromě Vánoc je právě konec prázdnin snad psychicky nejnáročnější období. Tedy pro rodiče. A tak vám dávají úkol - vědomě rozvíjejte sama sebe a cvičte svou trpělivost. Nechcete mít přece doma až příliš úzkostlivé dítě. Protože právě úzkosti, kterou jim rodiče vnucují zrcadlením vlastních strachů, děti často podléhají.

Jistě, máte své zkušenosti i životní moudrost, ale je na dítěti, aby si udělalo vlastní. Narušit vyvíjející se dětské sebevědomí je velmi snadné.

Vyšlapat cestičku si musí samy

„Jedna moje klientka měla z dětství nepříjemnou zkušenost ze školy. Děti se jí smály kvůli brýlím a zrzavým vlasům. Narodila se jí dcerka se zrzavými vlásky, a když do první třídy nastupovala s ještě horším zrakem, všechno se jí vrátilo. Rozhodla se svoje dítě před nepříjemnými zkušenostmi chránit. Dceru do školy i ze školy vozila, nedovolovala jí účastnit se školních zájezdů, nepouštěla ji se spolužáky ven. Jenže tím ji vyloučila z kolektivu a ona to vnímala jako chybu matky,“ uvádí psycholožka Petra Kratochvílová.

Proto se se svými obavami svěřujte - odborníkovi, partnerovi, kamarádce. Ti všichni vám pomohou tyto pocity zpracovat a získat nadhled, objektivitu. To rozhodně neznamená, že máte školu dětí brát jako samozřejmost a neřešit, jak se cítí nebo co je zajímá.

Věnujte se jim ráno i odpoledne, ptejte se, jak se měly a jestli je něco netrápí, ale nesnažte se jim vyšlapat cestičku. Většinou o to ani nestojí a vy zbytečně marníte svůj čas.

Čas na relax

Ať je začátek a průběh školního roku jakkoli náročný, myslete i na sebe. Odvoz na kroužky může jednou za čas převzít manžel, stejně jako přípravu do školy nebo pomoc s úkoly. Máte-li poblíž babičky, pak zaměstnejte i je.

Ať už máte shon jakýkoli, připravte si jako prevenci zbytečného stresování odpoledne jen pro sebe. Nebo jděte na drink s partou dalších maminek, které se potřebují alespoň trochu odreagovat. Aspoň jednou za čas. Jste totiž především žena, nejenom matka, která šílí z dětí chodících do školy.

Usnadněte si život. Získáte energii

Pravidelně dobíjejte baterky. Odpočinek je důležitý. A je jedno, jestli vám vyhovuje ležení u televize nebo běh a procházky.

Nesnažte se zvládnout všechno dokonale hned. Alespoň v září dělejte jen to nejnutnější a soustřeďte se na svého školáka.

Nakupujte přes internet. Až dostanete ze školy seznam věcí, které je třeba sehnat, nemusíte šílet, že nestihnete oběhat obchody. Téměř vše seženete on-line. Vaše dítě vám jistě pomůže. A bude nadšeně vybírat.

Netrapte se sama. Protože v tom rozhodně sama nejste. Svěřte se manželovi, kamarádkám nebo se podívejte na sociální sítě na internetu. Sdílené trápení je menší trápení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám