Hlavní obsah

Trpí vzácnou nemocí, může ho zabít nadmíra bílkovin v těle

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při prvním pohledu na sedmiletého Alfieho Smithe z Velké Británie by nikdo nepoznal, že se něčím liší od svých vrstevníků. Chlapec ale trpí vzácnou nemocí, respektive alergií, kvůli které může jeho tělo přijímat jen velmi omezené množství proteinů (bílkovin), jinak mu hrozí vážné poškození mozku.

Foto: Profimedia.cz

Alfie Smith se svou běžnou porcí jídla

Článek

Sedmiletý Alfie se narodil se vzácnou genetickou poruchou, kvůli které není jeho tělo schopno vypořádat se s větším přísunem bílkovin do těla. Chybí mu enzym, který se stará o rozklad aminokyselin, jež jsou hlavní součástí bílkovin. Tento dědičný stav postihuje celosvětově jednoho člověka ze 40 000.

Běžné potraviny, které mají v jídelníčku děti jeho věku i dospělí, jsou tak pro něj naprosto zakázány. Zatímco někdo vyřazuje maso a mléčné výrobky z různých důvodů ze stravy, Alfie je nejí kvůli tomu, aby doslova neohrožovaly jeho život.

Chlapci byla vzácná porucha diagnostikována, když mu byl rok. Rodiče byli striktně varováni, že i běžné porce bílkovin mohou u Alfieho zapříčinit vážné poškození mozku, uvedl server FoxNews.

„Protože má velmi málo bílkovin, nemůže chodit. Jeho svaly na nohou nezvládnou tu zátěž,” svěřila se matka chlapce. „Často také pláče, protože nemůže jíst to, co ostatní členové rodiny nebo jeho kamarádi. Já se mu ale snažím vždy vysvětlit, proč to tak je.”

Zdraví jako životní nezbytnost 

Kromě přísného složení jídelníčku musí celá rodina hlídat i Alfieho zdraví. I obyčejné nachlazení totiž u něj může způsobovat metabolickou krizi, která ho může ohrozit na životě.

Pro zlepšení celkového fyzického stavu chlapec v minulém roce podstoupil léčbu, při které mu byly do mozku umístěny elektrody, které měly pomoci posílit vzájemnou komunikaci mezi funkcí svalů a mozkem.

V současnosti rodiče pomocí sbírek shánějí finance, aby syn mohl podstoupit léčbu, která by mu mohla pomoci. „Operace spolu s následnou léčbou by mu mohla dát šanci, aby se naučil sám chodit. Jeho stav je ale natolik vzácný, že nikdo neví, co ho v budoucnu čeká,” uzavřela matka.

Reklama

Výběr článků

Načítám