Hlavní obsah

Žena po mozkové smrti porodila zdravé dítě

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvaadvacetiletá Karla Perezová byla žena jako každá jiná. Užívala si života a těšila se na své dítě, které čekala. V průběhu těhotenství u ní ale nastaly závažné komplikace, které skončily mozkovou smrtí. Lékaři se v jejím stavu rozhodli pro nejistý krok - udržet ji pomocí přístrojů při životě tak dlouho, dokud dítě nebude schopno po porodu přežít.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Celých 22 týdnů probíhalo Karlino těhotenství bez větších problémů. Počátkem února si ale mladá žena začala stěžovat na stále častější bolesti hlavy, které pak vedly až ke kolapsu.

Když ji převezli rodiče do nemocnice, ukázalo se, že u ní nastalo silné krvácení do mozku, které nešlo nijak zastavit. Pár hodin po hospitalizaci se její stav zhoršil a lékaři konstatovali u Karly mozkovou smrt.

Následně u ní navíc byla diagnostikována tzv. juvenilní artritida, revmatické onemocnění, při kterém lékaři ženám nedoporučují kvůli možným rizikům otěhotnět. Karla ale byla výjimečná už v tom, že jedno dítě i s touto nemocí donosila. Dceři jsou tři roky.

Udržet dítě naživu co nejdéle

Bohužel při druhém těhotenství už se potíže objevily a vedly k tragickému konci. Její dítě v té době ale bylo ještě příliš malé, aby přežilo případný porod, a tak byla pro rodinu tragédie o to větší.

„Karlino dítě bylo i přes její mozkovou smrt v pořádku, takže nastala otázka, jak a zda ho udržet naživu,” vysvětlil pro Women´s Health magazine Andrew Robertson, porodník a dětský lékař v Methodist Women’s Hospital Perinatal Center v Omaze (Nebraska, USA), kde Karlu přijali.

„Proto jsme po konzultaci a souhlasu rodiny rozhodli, že se pokusíme Karlino tělo udržet pomocí přístrojů naživu tak dlouho, dokud nebude její dítě schopné přežít porod,” dodal.

Lékaři nakonec byli schopni udržet Karlu „naživu” celých 54 dní. Poté pomocí císařského řezu přivedli na svět malého Angela, který je podle mnohých doslova zázračné dítě. Vážil necelé kilo a půl a byl tak ihned umístěn do inkubátoru. I když byl krmen pomocí umělé výživy a váhově měl ještě co dohánět, podle lékařů byl jeho stav stabilní a neměl by trpět závažnými komplikacemi.

Dva dny po Angelově narození, 6. dubna, byla jeho matka odpojena od přístrojů a prohlášena za mrtvou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám