Hlavní obsah

Saunování dětí je nejlepší prevencí proti chřipkám a nachlazení

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saunové horko má pro tělo celou řadu blahodárných účinků. Stimuluje vegetativní nervový systém, působí tedy relaxačně, detoxikuje organismus a zároveň posiluje imunitu. Je tak odborníky doporučováno dospělým i dětem. Zvláště kolem saunování dětí ale koluje mnoho mýtů, proto jsme pro vás připravili rady, jak na to.

Foto: Profimedia.cz

Saunování může být i pro děti zábavou.

Článek

Přestože ve Skandinávii se děti berou do sauny prakticky od narození, jakmile se jim zahojí pupečník, u nás odborníci tento okamžik odkládají až do tří let věku dítěte, kdy už je samo schopné vyjádřit své pocity a i lépe zvládat horko. V nižším věku je pro děti vhodná spíše pára, kde se dítě prohřeje a vlhký vzduch mu udělá dobře na horní cesty dýchací, zároveň se minimalizuje riziko dehydratace dítěte.

„Při saunování dětí je ale také nutno myslet na výši teploty v sauně. Zatímco dospělí se běžně saunují při teplotě nad 90 °C, u dětí se doporučuje 75 až 80 °C,” radí Martin Pařízek z Wellness Horal v Resortu Valachy v beskydských Velkých Karlovicích.

„Děti by se ale nikdy do saunování neměly nutit. Rodiče by měli být trpěliví a nic neuspěchat. Je naprosto přirozené, že děti mají zpočátku obavy. Není pro ně snadné vejít do horké a tmavé místnosti a v ní navíc ještě trpělivě několik minut sedět. Proto je i dobré začínat se saunováním tam, kde již s dětmi mají zkušenosti a k saunování je vedou hrou,” dodává Pařízek.

Optimální hravou formu saunování dětí podle něj představují například dětské saunové rituály, kdy do sauny mezi děti přijde saunér v kostýmu, povídá si s nimi o saunování, vysvětlí jim pravidla i etiku chování v sauně, pak předvádí různé triky s ručníkem, jímž víří horký vzduch, a nabízí tělové peelingy k potírání pokožky. Velmi snadno pak děti v sauně vydrží potřebných pět až sedm minut.

Po saunování

Po saunování, což platí u dětí stejně jako u dospělých, je nezbytné nejprve tělo sprchováním zbavit potu či zbytků peelingu. Teprve poté může následovat vstup do ochlazovacího bazénu. I tato fáze může být pojata hravou formou. Hrou na déšť je možné děti začít sprchovat vlažnou vodou od nohou směrem nahoru. V zimě, pokud to je možné, děti milují, když v rámci ochlazování mohou vyběhnout ven a skákat do sněhu či se koulovat. Pak není vůbec zapotřebí vstup do ledového bazénku.

„Je ale nezbytné zajistit, aby dítě neprochladlo – zabalit ho do suchého prostěradla a případně i do deky. Častou chybou rodičů je, že dítě vezmou ven v mokrém prostěradle, kterým ho předtím osušili po sprchování a je tedy navlhlé,“ uzavírá Pařízek.

Rodiče by poté měli dohlédnout na to, aby děti po sauně odpočívaly a měly zajištěný dostatečný přísun tekutin. Přičemž aby saunování skutečně mělo efekt a posilovalo imunitu dětí, je třeba pravidelnost, a tedy saunu navštěvovat minimálně jednou týdně.

Další výhody saunování

Tkáň většiny lidí je překyselená, nahromaděné toxiny v organismu mohou být spouštěčem bolestí kloubů, svalů, trávicích poruch, začátkem mnoha chronických onemocnění. Proto lze saunování považovat za dobrou prevenci i těchto onemocnění. Saunování pomáhá s detoxikací organismu, a tedy s vyplavováním škodlivin z těla.

Další výhody saunování podle MUDr. Mileny Dědičové, lékařky z Termálních lázní Velké Losiny.
Pravidelné saunování podporuje vyplavování škodlivin z těla. Společně s potem je vylučováno olovo, kadmium, nikl.
Pravidelné saunování je prevencí před vysycháním pokožky.
Pravidelné návštěvy sauny trénují celý organismus, zpomaluje se biologický proces stárnutí.
Saunování patří neodmyslitelně ke zdravému životnímu stylu.
Sauna a sportování patří k sobě: po jakémkoliv sportovním výkonu sauna pomáhá s regenerací. Zejména v zimě ji ocení lyžaři a snowboardisti, kdy po vymrznutí na sjezdovce tělo dokonale prohřejí.
Sauna dokáže i odbourat svalovou horečku, pokud jsme přecenili své síly...

Zásady správného saunování pro dospělé

:: Před každým vstupem do sauny setřete vodu z povrchu těla

:: Do prohřívárny si vezměte jen prostěradlo či osušku, na kterou si sednete nebo lehnete - nohy z hygienických důvodů na vlastním prostěradle. Ideální je poloha vleže, kdy se tělo prohřívá rovnoměrně.

:: V sauně můžete dýchat pouze nosem, ale také ústy. Při pocitu pálení vzduchu při dýchání můžete překrýt nos i ústa dlaní. Dýchejte frekvencí, jak jste běžně zvyklí.

:: Po uplynutí doporučené doby saunování nebo při pocitu pálení ušních boltců, špičky nosu či bradavek, opusťte saunu.

:: Při pocení můžete velmi lehce hladit a otírat povrch těla, což pomáhá otevírat kožní póry a vyplavovat nečistoty z kůže.

:: Opláchněte se pod sprchou a ochlaďte v bazénu – pozvolným ponořováním, nikoli skokem! Pokud možno i s hlavou nebo alespoň po zátylek.

:: V bazénu sledujte průběh tří fází v celkové délce cca 2-5 minut: Nejprve se dostaví pocit chladu; poté začnete cítit tepelnou pohodu; v poslední fázi, kdy opět nastoupí pocit chladu, bazén opusťte.

:: Proceduru teplo - chlad opakujte alespoň 3x. Po posledním ochlazení se opláchněte vlažnou vodou (nepoužívejte již mýdlo) a zabalte se do osušky, koupacího pláště či županu.

:: Po saunování přejděte zabalení a osušení alespoň na 20 minut relaxovat do odpočívárny. V této fázi nezapomeňte řádně doplnit tekutiny. Vhodný je chlazený čaj, minerálka nebo vybrané isotonické sportovní nápoje.

:: Doporučení po saunování: nechte doběhnout relaxaci, doplňte tekutiny… Nedoporučuje se alkohol, kouření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám