Hlavní obsah

Až třetina středoškoláků se setkala s nějakou formou násilí v rodině

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř 60 % středoškoláků má nějakou zkušenost s násilím. Polovina z nich se s ním setkala ve škole, třetina doma a další třetina ve vztazích. Nejčastěji se přitom jednalo o facky, pohlavky, pomlouvání a shazování a pak také citové vydírání. Alespoň tak to vyplynulo z nejnovějšího průzkumu projektu Avon proti domácímu násilí.

Foto: Profimedia.cz

Tři čtvrtiny středoškoláků se setkaly s násilím, které se dělo přímo jim anebo v jejich okolí.

Článek

Podle výzkumu mladí lidé projevy násilí vyhodnocují odlišně. Zatímco hrubé násilí odsuzují, při intimním styku nebo pohybu na sociálních sítích už tak opatrní nejsou.

Například pro naprostou většinu (90 %) studentů by bylo důvodem k ukončení partnerského vztahu hrubé fyzické násilí (kopání, škrcení, údery pěstí), pomlouvání a shazování před druhými (pro 87 %) a citové vydírání (80 %).

Ale až pro 41 % z nich by důvodem k rozchodu nebylo vyvěšení fotografií na internet bez jejich vědomí, stejně jako pro třetinu nucení k sexu. Dokonce 67 % dotázaných uvedlo, že by pro ně důvodem k rozchodu nebylo pronásledování v podobě častého volání a psaní SMS.

Zarážející je ale i to, že tři čtvrtiny dotazovaných se setkaly s násilím, které se dělo přímo jim anebo v jejich okolí, přesto na něj ale tito lidé nikoho neupozornili. Ve většině případů se jednalo o šikanu ve škole, zmiňováno ale bylo i násilí v partnerském vztahu či v rodině.

Pro děti je domácí násilí zhoubné

Když v rodině, kde se domácí násilí odehrává, vyrůstají děti, je to pro ně velmi zhoubné. I když mají to štěstí a jsou násilí fyzicky ušetřeny, začnou ho i tak brát jako běžnou normu.

Každý si asi pomyslí, kde je ta hranice, přes kterou by se už nemělo zajít, a která by měla být signálem pro změnu? Ženy, kterých se domácí násilí týká, nezřídka říkají, že jsou to právě děti a potenciální násilí na nich, které by je donutilo se situaci postavit.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Jelikož ale domácí násilí postupuje plíživě a na intenzitě nabírá postupně, málokdy je násilí na dětech pro dospělé tím skutečným impulzem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám