Hlavní obsah

Negativní vztah ke své postavě přebírají ženy od matek

Novinky, bok

Ženy řeší vzhled po většinu svého života. Jakmile se dívky dostanou do puberty, najednou je víc zajímá, zda nemají křivý nos, příliš buclaté tváře, ale také třeba faldy na nesprávných místech. Některé to s klidem přejdou, mnohé další ale začnou drasticky, a mnohdy i zbytečně hubnout. A za spoustu pocitů spojených s nedokonalostí těla u dcer mohou hlavně jejich matky.

Foto: Profimedia.cz

Matky svým dcerám mnohdy neúmyslně kromě vědomostí předávají i negativní postoj k vlastnímu tělu.

Článek

Zkuste se zeptat jakékoli dospělé ženy, zda je se svým vzhledem spokojena, a dozvíte se, že i té největší optimistce se určitě něco nelíbí. Kde se v ženách bere tolik negativismu vůči vlastnímu tělu?

Problémy se mohou ukrývat už v dětství. To potvrdil i nedávný výzkum, ve kterém více než dvě třetiny dospělých žen uvedly, že své nedokonalosti ohledně postavy začaly řešit už v době dospívání. Třetina z nich pak nerada přiznává, že jejich vlastní nedokonalé hodnocení vzhledu už napodobují i jejich dcery.

Zasít semínko nejistoty ohledně vzhledu u vlastních dětí je přitom poměrně jednoduché. Stačí, aby matka před svou dcerou často (a mnohdy nezáměrně) opakovala, že je příliš tlustá, unavená, stará nebo ošklivá. Malé dívky se v tom zhlédnou, a v době vlastního dospívání budou mnohem více samy řešit právě podobné problémy, cituje Dailymail.

Co se mi na těle nelíbí 

V rámci kampaně společnosti Dove, která byla součástí studie, vznikl i film, ve kterém účinkovaly běžné ženy a matky. Jejich úkolem bylo sdělit, kterou část svého těla nemají rády.

„Co na sobě nejvíc nenávidím, jsou mé objemné ruce,” uvedla například Michelle Anthonyová, matka dvou dcer. Ve filmu vedle její „stížnosti” zazněla od dalších žen i negativa na další tělesné partie, od ošklivých očí, až po velké nebo neforemné nohy.

Každá žena, která se zúčastnila natáčení, pak také obdržela seznam věcí sepsaný vlastními dětmi. V něm se uvádělo, co se malým dcerám nelíbí na jejich těle. A shodné odpovědi byly až zarážející.

Například jedna z Michelliných dcer, osmiletá Erinna, napsala: „Oběma se nám nelíbí náš nos. Také se mi nelíbí moje ruce a mamince ty její také ne.” „Ano, párkrát jsem před dcerou zmínila, co se mi na mém těle nelíbí. To je asi nejspíš důvod, proč dané partie také zmínila,” uvedla nejistě Michelle.

A není rozhodně jediná. Pouze 41 % britských žen výjimečně uvádí nějaká malá pozitiva na svém vzhledu. Celkové hodnocení vlastního vzhledu drtivá většina pak označuje jako „neuspokojivý”. Dvacet sedm procent pak přiznává, že nemělo pozitivní vzhledový idol v době svého dětství.

Reklama

Související články

Netradiční krásky, které ohromily svět

Když lidé mluví o ideálu krásy, mají na mysli především ženy s mírami 90-60-90. Najdou se ale i výjimky, a je jich kupodivu poměrně hodně. V showbyznysu se...

Výběr článků

Načítám