Hlavní obsah

Škodlivé usazeniny z cigaret ohrožují děti víc než pasivní kouření

Novinky, bok

Kouření patří mezi zlozvyky, které velmi negativně ohrožují zdraví. A to jak samotných kuřáků, tak bohužel i nekuřáků, kteří se často vyskytují v zakouřeném prostředí. Druhé jmenované ohrožuje především takzvané pasivní kouření. Tím výčet negativ ale zdaleka nekončí. Mnohem nebezpečnější jsou prý ještě škodlivé zbytky, které se při kouření usazují na věcech v okolí.

Foto: Profimedia.cz

Pro malé děti je nebezpečné jak pasivní kouření, kdy přímo vdechují cigaretový kouř v přímém okolí, ale také tzv. kouření z třetí ruky, kdy se dostávají do styku s látkami, které se usazují na nábytku či hračkách.

Článek

Vědci varovali před škodlivostí takzvaného „kouření z třetí ruky”. Jde vlastně o situaci, kdy se kouř a látky vzniklé při kouření pohybují vzduchem a postupně se usazují na stěnách domácnosti, nábytku a dalším vybavení.

Jedná se o jakési další stádium stavu zvaného „druhé kouření” (nebo také pasivní kouření - kdy nedobrovolně vdechuje kouř i osoba nekuřák). Vědci zjistili, že samotný vyfukovaný kouř obsahuje až přes čtyři tisíce různých sloučenin, které se šíří vzduchem i dlouho poté, když člověk dokouří.

Tyto látky reagují s dalšími znečišťujícími látkami v okolí, čímž se vytvářejí zcela nové sloučeniny - většinou velmi nebezpečné. To vše se pak usazuje různě po bytě, a to i na věcech, které se nacházejí v jiné místnosti, kde se třeba vůbec nekouří.

DNA v ohrožení

Doktor Bo Hang z Lawrence Berkeley National Laboratory potvrzuje výše uvedená tvrzení s tím, že nebezpečné sloučeniny mohou přímo ovlivňovat i lidskou DNA. Při svém výzkumu u lidí vystavovaných kouři našel prokazatelné stopy sloučenin, které se přímo vážou na chemické látky způsobující rakovinu. Jiné nalezené látky zase mohou způsobovat genetické mutace.

„Dle mého názoru je nejlepším argumentem pro všeobecný zákaz kouření, a to i v domácnostech, právě tzv. kouření z třetí ruky. Hlavně proto, že největší rizika vznikají u malých dětí a batolat,” uvedl Hang pro Daily Mail.

Především malé děti totiž berou vše do ruky či do úst, čímž do svého organismu přímou cestou dostávají i zmiňované nebezpečné sloučeniny vzniklé během kouření.

Dle slov profesora Hanga jsou rizika kouření prokazatelná, jak výrazně ale vystavování malých dětí škodlivým látkám ovlivňuje například riziko vzniku rakoviny v pozdějším věku, je tématem na dlouhá bádání do budoucna.

Reklama

Související témata:

Související články

Kouření ročně zabije až šest miliónů lidí

Poslední květnový den je již od roku 1987 světovým dnem bez tabáku. Tabák má každý rok na svědomí téměř šest miliónů lidských životů. Z nich více než pět...

Výběr článků

Načítám