Hlavní obsah

Mozek dívek dospívá v deseti, u chlapců až ve dvaceti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Newcastle

Dívky dospívají skutečně mnohem dříve než chlapci, jejich mozek je strukturně vyspělejší dokonce o mnoho let dříve. Tvrdí to neurologové z Newcastlu, podle nichž se mozek dívek vyvíjí nejen rychleji, ale dospělý je až o deset let dříve než mozek chlapců.

Foto: Profimedia.cz

Mozek se u dívek vyvíjí rychleji, tvrdí vědci.

Článek

„Mozek dívek může začít zrát od věku deseti let, zatímco někteří muži musejí čekat až do dvaceti, než dojde ke stejným změnám v organizační struktuře,“ tvrdí neurologové z Newcastle University.

Výzkum z Newcastlu je prvním, který prokazuje, že rozdíl v maturaci mozku u obou pohlaví může být až o deset roků. Neurologický tým přitom původně studoval to, jak se uchovávají v mozku informace. „Zcela náhodou jsme odhalili obrovský rozdíl mezi chlapci a dívkami ve vývoji mozku,“ potvrdil šéf výzkumného týmu Marcus Kaiser.

„Předchozí výzkumy prokázaly, že mozek skutečně projde výraznou reorganizací během puberty, během tohoto období dochází k větší aktivitě. Ale zcela neočekávaně jsme zjistili, že tyto změny začínají u dívek mnohem dříve než u chlapců. Ve věku mezi deseti a dvanácti roky pozorujeme hodně změn v aktivitě mozku u dívek, zatímco u chlapců to začíná mezi patnácti a dvaceti roky,“ dodal doktor Kaiser.

Reklama

Související témata:

Související články

Úskalí dívčího dospívání

Období puberty je náročné pro dospívající děti i jejich rodiče. Nejen fyzické změny, ale i psychické proměny mohou rozhodit dospívající organismus. Následkem...

Výběr článků

Načítám