Hlavní obsah

Unikátní metodou testování embryí lze zabránit narození dítěte s vadou

Novinky, das

Lékaři i na poli umělého oplodnění neustále dosahují obrovských pokroků. Nově mají neplodné páry naději, že se jim již nenarodí dítě s nějakým vážným postižením. Odborníci i v Česku totiž začali využívat genetické testy, které vyšetří embryo již v okamžiku před vložením do dělohy matky. Zvýší se tak schopnost embrya uchytit se v děloze a naopak se sníží riziko potratu či narození dítěte s těžkou vrozenou vadou.

Foto: Profimedia.cz

Embryo

Článek

„Vrozené poruchy chromozomů mohou být významnou příčinou neplodnosti, mohou způsobovat opakované potraty či narození dítěte s vážnými vrozenými vadami. Nejznámějším takovým onemocněním je Downův syndrom, způsobený nadpočetným 21. chromozomem. Geneticky abnormálních embryí přitom přibývá úměrně s věkem ženy,“ vysvětluje ředitel kliniky Reprofit International MUDr. Marek Koudelka.

A to je i důvod, proč riziko vývojových vad, potratů či neuchycení embryí je i po umělém oplodnění vysoké, jelikož právě na kliniky reprodukční medicíny nejčastěji dochází ženy kolem 35 let věku. U žen krátce po třicítce se neuchytí až jedna čtvrtina embryí, ke konci třicítky a ve čtyřiceti letech se jedná už o tři čtvrtiny zárodků, proto k testování embryí přistupuje čím dál více párů.

„Pro pár, který podstoupí umělé oplození a v 16. týdnu těhotenství se dozví, že toužebně očekávané dítě má vážnou vrozenou vadu, je rozhodnutí podstoupit přerušení tohoto těhotenství opravdu katastrofou. Obvykle tyto páry již nechtějí pokračovat v léčbě a jít do dalšího rizika. Právě těmto lidem poskytuje tato vyšetřovací metoda naději donosit a porodit zdravé dítě,“ dodává Koudelka.

Unikátní metoda

Unikátnost metody kliniky Reprofit International, Masarykovy univerzity v Brně a anglické společnosti Oxford Gene Technology spočívá v tzv. vysoce hustotních oligonukleotidových DNA čipech. Ty obsahují 15 000 – 60 000 DNA sond, které zaručují vysokou přesnost záchytu chromozomových abnormalit a díky tomu má metoda největší výpovědní hodnotu o stavu embryí a také více možností využití než běžně používané DNA čipy.

Reklama

Související články

Tajemství zdravých spermií

Za neplodnost párů už dávno nemohou jen ženy. Stále častěji je problém způsoben špatnou kvalitou mužských spermií. Přitom stačí mnohdy málo a daný stav lze...

Výběr článků

Načítám