Hlavní obsah

Ženy by měly založit rodinu do pětatřiceti, radí vědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženy stále častěji odkládají mateřství na později. Podle vědců dělají ale velkou chybu. Kariéra není opravdu vše. Čím později se pro mateřství rozhodnou, tím se jejich šance na přirozené i umělé oplodnění zmenšují. Kromě jiného hrozí i větší pravděpodobnost vývojových vad u dětí.

Foto: Profimedia.cz

Po pětatřiceti letech se snižuje plodnost i šance na to, že žena otěhotní pomocí umělého oplodnění.

Článek

Po pětatřicátém roce života totiž nejen prudce klesá plodnost ženy, ale také se snižuje šance na úspěšné umělé oplození. A žena především začíná trpět celou řadou chorob a zdravotních problémů, které zhoršují kondici a zdraví dítěte, jež pak nosí v děloze.

„Nejdůležitější zprávou pro ženy je, aby měly dítě předtím, než hodiny odbijí dvanáctou. Já bych se velmi obávala o svou dceru, kdyby neměla první dítě do pětatřiceti let,“ uvedla profesorka Mary Herbertová, přední britská expertka v oboru reprodukční biologie.

Po pětatřiceti letech se snižuje i šance na to, že žena otěhotní pomocí umělého oplození. I když otěhotní, riziko zdravotních komplikací u ní i dítěte je mnohem vyšší než u mladé matky. Starší matky také častěji potratí, mají častěji komplikované těhotenství a porodí dítě předčasně či s nedostatečnou váhou. Porod mrtvého dítěte je u žen po pětatřicítce dvakrát častější než u těch mladších.

„Myslím, že ženy dnes nechápou rizika a stále je velmi podceňují,“ uvedla pro Daily Mail profesorka Judith Rankinová, která se zabývá zdravím matek a jejich dětí před a krátce po porodu.

Reklama

Související články

Chlamydie tiše likvidují plodnost

Riziko HIV, syfilis, kapavky a dalších sexuálně přenosných nemocí si většina lidí uvědomuje. Nebezpečí chlamydií jen málokdo. Přitom jde o nejrychleji...

Maliny zvyšují šanci na početí

Maliny lze považovat za ovoce plodnosti. Podle odborníků totiž obsahují unikátní kombinaci vitamínů, minerálů a dalších aktivních látek, které podporují...

Výběr článků

Načítám