Hlavní obsah

Noční pomočování není chyba rodičů ani dítěte

Novinky, das

Za noční pomočování dětí ve věku pět a více let většinou nemůže psychika, jak se dříve tvrdilo, ale funkční nebo organická porucha či genetická dispozice. Peskovat tedy děti za to je naprosto nesmyslné, stejně jako trápit se z jejich psychického strádání.

Foto: Profimedia.cz

Nejčastěji rodiče chybují, když dětem dávají kofeinové nebo bublinkové nápoje před spánkem.

Článek

„Pokud se dítě počůrává během spánku i po pátém roce, je vhodná návštěva dětského lékaře, který se vždy zajímá o historii obtíží, detaily příznaků a návyky při močení. Vyšetření není bolestivé a léčebná opatření jsou dostupná,” vysvětluje MUDr. Zdeněk Dítě.

K upřesnění těchto údajů musí rodiče vyplňovat tzv. pitnou a mikční kartu, do které se zapisuje frekvence a objem přijatých tekutin, objemy a frekvence močení a epizody pomočení.

Je nutné také dodržovat pitný režim. „Pít v průběhu rána a dopoledne o něco více, než tak činí ostatní děti, a od 17-18 hodin už nepít, pokud jde dítě v 8 hodin večer spát. Přičemž celkový příjem tekutin za 24 hodin by měl být stejný jako u ostatních dětí. Ideálním nápojem je voda, neslazené nápoje, ředěné ovocné šťávy,” doporučuje MUDr. Zdeněk Dítě.

Když tato opatření nefungují, je nutné začít podávat léky snižující noční tvorbu moči.

Důležitá součinnost rodičů a lékaře

Nejčastěji rodiče chybují, když dětem dávají kofeinové nebo bublinkové nápoje před spánkem, protože zvyšují produkci moče a dráždí močové cesty. Naopak dětem prospívá ovoce, zelenina, jogurty a potraviny bohaté na vlákninu. Předejde se tak zácpě, která se může spolupodílet na nočním pomočování.

„Pokud jde o správný režim močení, dítě by mělo chodit na toaletu pravidelně a včas, již při neurgentním nucení, nemělo by močení předržovat. Močit by mělo v klidu, beze spěchu a pečlivě domočovat,“ dodává MUDr. Zdeněk Dítě.

K úspěšnému zvládnutí  nočního pomočování je rozhodující součinnost jak rodičů, dětského lékaře, tak učitelů a dalších osob, se kterými dítě tráví čas.

Většina dětí se navenek projevuje nejistým chováním a často se straní kolektivu, což okolí brzy odhalí a může této situace zneužít. Dítě pak často bývá terčem posměchu a šikanování. Proto je velmi důležité tento problém nepřehlížet, netajit ho, ale pátrat po jeho příčině, najít způsob, jak dítěti usnadnit jeho situaci a pomoci mu tento nelehký boj vyhrát.

Více informací na www.nocvsuchu.cz.

Reklama

Související články

Učení s radostí již od útlého věku

Snaha dětí porozumět svému okolí a komunikovat se světem je silou, která v nich probouzí touhu hrát si. Pokud jim rodiče poskytují prostředky, které jim...

Výběr článků

Načítám