Hlavní obsah

Většina českých matek půjčuje mobil dětem, aby se zaměstnaly a zabavily

Novinky, das

Češky své děti před nebezpečným obsahem internetových stránek příliš nechrání. Velice rády jim půjčují své mobilní přístroje a přitom mnohdy netuší, co na nich jejich potomci dělají. Alespoň to potvrdil výzkum společnosti AVG, který měl zmapovat situaci českých matek a půjčování mobilů či tabletů dětem.

Foto: Profimedia.cz

Téměř polovina českých matek má prý přehled o tom, jaké stránky jejich děti vyhledávají a navštěvují.

Článek

Výzkum se soustředil na matky, protože ony hrají klíčovou roli v mobilním životě svých rodin. Pokud jde o ochranu dětí a vytváření digitálních návyků, které si děti osvojí na celý život, musí matky čelit velkým výzvám. Průzkum zjistil, že 62 % českých matek dětem půjčuje mobilní zařízení, aby je zaměstnalo a zabavilo. Více než třetina (35 %) dotázaných matek nemá nastavené bezpečnostní heslo, které by dětem zabránilo před nekontrolovaným použitím mobilního zařízení, a 32 % matek nemá nastavené heslo vůbec žádné.

Na druhé straně více než devět z deseti českých matek nemá ve svých přístrojích takový obsah, který by dětem nedovolily vidět. Ještě větší část českých matek – konkrétně 96 % – nikdy nenašla v mobilním přístroji, které jejich dítě používá, žádný nevhodný obsah, jako je pornografie, násilí atd. Pouhých 5 % dotázaných připouští, že by se v jejich mobilním přístroji mohl nacházet nevhodný obsah, který ale nemažou ani přes to, že svým dětem dovolují přístroj používat.

Téměř polovina (44 %) českých matek má přehled o tom, jaké stránky jejich děti vyhledávají a navštěvují, a také o čase, který stráví online. 28 % dotázaných nemá tušení o online obsahu ani o čase, který jejich děti stráví surfováním na internetu. Pro kyberzločince je to bohužel dobrá zpráva.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám