Hlavní obsah

Kuba se narodil ve 25. týdnu těhotenství, teď bojuje s těžkým postižením

Novinky, zun

Kubík Navara a jeho dvojče Tomášek se narodili ve 25. týdnu těhotenství. Byli maličcí, vážili jen 780 a 840 gramů. I přes velmi intenzívní péči Tomášek nepřežil. A Kubík po různých peripetiích dnes ve čtyřech letech bojuje s dětskou mozkovou obrnou a epilepsií. Je těžce postižený pohybově i mentálně.

Foto: jakubnavara.webnode.cz

Jakub Navara

Článek

Mezi prvním a druhým rokem života prožil Kuba své první epileptické záchvaty a kortikoidová léčba se neobešla bez vedlejších účinků. Přesto dělal pokroky - začal se přetáčet na bříško. Rodiče s ním byli poprvé v lázních a vytrvale cvičili Vojtovu metodu. Mezi třetím a čtvrtým rokem se Jakub začal trošku plazit, bohužel epilepsie jeho vývoj stále brzdí.

„Jak říkáme s Kubíkem: Epilepsie, jdi pryč, my tě nechceme. Kubík se u toho vždy moc směje. Je to náš velký šikula a bojovník,“ říká maminka Petra Navarová.

Foto: jakubnavara.webnode.cz

Kubík Navara

Rodiče Kubíka se ze všech sil snaží svému synovi pomoci. Zajišťují mu všemožnou odbornou pomoc, hodně rehabilitují, dávají mu péči a lásku. Ne na vše jim ale stačí finanční prostředky. Proto byli velmi rádi, když jim nabídl bavič, moderátor, imitátor a zpěvák Vladimír Hron, že je ochoten pro Kubíka udělat charitativní večer. Ten proběhne 24. dubna ve společenském domě v Neratovicích. Výtěžek z akce bude pro občanské sdružení Dobrý skutek na podporu léčení Jakuba Navary.

Více informací o Jakubovi naleznete na: www.jakubnavara.webnode.cz.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám