Hlavní obsah

První lesní mateřskou školku má už i Moravskoslezský kraj

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také Moravskoslezský kraj už má svou 1. lesní mateřskou školu. Jmenuje se Heřmánkov a počátkem ledna se otevřela v Ostravě-Heřmanicích. Sice zde zatím děti nenašly zázemí přímo uprostřed přírody, jako jinde v Česku, avšak i to se v budoucnu chystá. V Klimkovicích na Hýlově by vedení školky chtělo postavit jurtu a mít zde další pracoviště. Ale už nyní zde například děti mají bezmasou stravu bez mléčných výrobků.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

I když venku mrzne, předškoláčci z ostravské Lesní mateřské školy Heřmánkov vyráží každý den do lesa. Na snímku s nimi před lesním výletem hraje učitelka seznamovací hru.

Článek

Heřmánkov otevřeli rodiče, kterým se nelíbilo to, že radnice v Mariánských Horách a Hulvákách zrušila na konci roku waldorfskou mateřskou školu, kam jejich děti rády chodily. Na projektu lesní školky však Jana Slavíčková, která je vedoucí Heřmánkova, pracuje společně s dalšími rodiči přes dva roky.

„Přesný důvod zrušení mariánskohorské školky jsme nezjistili. Bylo nám řečeno, že obec nenašla nového kompetentního ředitele,“ popisovala Jana Slavíčková s tím, že to pro rodiče bylo hrozné zjištění. „To je jako by vám někdo přes noc udělal ze zdravotní školy průmyslovku. Najednou jsme neměli, kam děti dát. Původně jsme lesní školku chtěli otevřít až na jaře, ale po zrušení waldorfské, jsme otevřeli už od ledna.“

Kapacitu v Heřmánkově mají 15 dětí, zatím jich sem chodí 11 a z toho je 8 z bývalé mariánskohorské mateřinky.

Rodiče chtějí, aby byly děti respektované

„V některých školkách tráví děti čas tím, že se koukají na televizi, prostě jsou málo ve všech směrech rozvíjené. Chceme, aby naše děti byly spokojené a respektované a trávily čas venku v přírodě. Ke zdejším lidem máme důvěru, že budou děti brát takové, jaké jsou a nebudou je trestat a týrat. Protože ne všechny děti jsou bezproblémové. Například náš Honzík je poměrně divoký a není to s ním jednoduché, potřebuje vybít energii venku,“ svěřil se Právu tatínek předškoláka Honzíka Tomáš Luňáček. Také Honzík navštěvoval původně zrušenou waldorfskou mateřinku v Mariánských Horách. Jeho otec ještě dodal, že pro ně bylo při rozhodování důležité to, že našli v Ostravě školku s alternativním přístupem. „To, že je lesní, je pro nás bonus navíc.“

Když bude smog, vyrazí děti na výlet do hor či plavat

„Děti se naučí, že když prší, nebo je sníh a zima, tak to neznamená, že nemohou dovádět venku. Je ale k tomu potřeba, aby byli kvalitně oblečené. Jsou venku šťastné a spokojené. V lese se učí poznávat své hranice, panuje tam velká svoboda. Nejsou tam žádné zdi a ploty. Naučí se pravidla, jak se chovat v lese a k životnímu prostředí. Učíme je také pod dozorem pedagoga pracovat s nářadím. Není to žádné hraní si, ale skutečně se naučí používat pilku, kladívko, nůž,“ líčila Slavíčková a upozornila i na možnost výskytu smogové situace.

„Když bude smog, tak bude připravený alternativní program. Vyrazíme s dětmi na výlet vlakem třeba do Beskyd, druhý den do divadla, další den třeba na bazén.“

Ministerstvo školství zvažuje zaštítění lesních mateřinek

Lesní školku Heřmánkov zaštítilo finančně občanské sdružení Eko-info centrum Ostrava, které se zabývá environmentální výchovou dětí. Školka také požádala o grant Slezskou Ostravu, chystá žádost na ministerstvo životního prostředí, které vypsalo grant na vybavení těchto školek.

To, že je v Ostravě o alternativní mateřské školy zájem, dokládá i to, že centrální ostravský obvod Moravská Ostrava a Přívoz nyní chystá otevření waldorfské mateřské školy u jejich základní. „Chceme rodičům vyjít vstříc, v současnosti hledáme pro školku vhodné prostory. Zatím však nevíme, kdy by se mohla otevřít,“ informovala Právo mluvčí tohoto obvodu Jana Pondělíčková.

Ministerstvo školství navíc zvažuje, že si lesní mateřské školy vezme pod svá křídla a stane se jejich zřizovatelem. Rodičům by se tak finančně ulevilo, nyní totiž musí platit nejen za jídlo dětí, ale také na platy pedagogů. Po celém Česku zatím funguje kolem čtyřicítky lesních mateřských školek. Ministerstvo školství nyní vyhodnocuje pilotní projekt v pražské Lesní mateřské škole Lesníček. Řeší totiž to, že se městské děti stále více odcizují zvířatům a přírodě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám