Hlavní obsah

Děti by měly spát v matčině posteli až do tří let, tvrdí vědec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děti by měly spát se svou matkou v posteli až do tří let, neboť je to dobré pro jejich srdce. S kontroverzním tvrzením přišel vědec Nils Bergman, který zjistil, že dvoudenní děti v postýlce spaly mnohem hůře než děti, které usínaly na matčině hrudi. Jejich srdíčko bylo totiž pod větším stresem. To ve výsledku podle něj může narušit chování dítěte v budoucnu.

Foto: Profimedia.cz

Podle některých vědců by dítě mělo spát v posteli s matkou až do čtyř let.

Článek

Spaní zvlášť v postýlce oslabuje pouto mezi matkou a dítětem, poškozuje vývoj mozku, což vede ke špatnému chování při tom, jak dítě roste, tvrdí jihoafričtí výzkumníci z University of Cape Town v čele s Bergmanem. Informoval o tom server Daily Mail.

Bergman říká, že aby se dosáhlo optimálního vývoje, je zapotřebí zdravý spánek. Proto by měl novorozenec usínat prvních několik týdnů na hrudi matky. Poté by měl ještě zůstat v matčině posteli do tří či dokonce čtyř let.

Nicméně studie spojující sdílení postele se zvýšeným rizikem úrazu či úmrtím dítěte a obavy rodičů, že nechtěně dítě zalehnou, jsou hlavními příčinami toho, proč je matkám obecně doporučováno spát s miminkem odděleně.

Nedávná britská studie ukázala, že ke dvěma třetinám nevysvětlitelných náhlých dětských úmrtí došlo, když dítě sdílelo postel s matkou. Podle Bergmana ale udušení nebo náhlé úmrtí nesouvisí s přítomností matky, nýbrž s toxickými výpary, cigaretami, alkoholem, velkými polštáři či nebezpečnými hračkami.

Stres a špatný spánek mohou vést k promiskuitě

Vědci pozorovali šestnáct dětí, které usínaly buď na hrudi matky, nebo v postýlce vedle ní. Monitoring srdce ukázal, že dítě zažívá až třikrát tolik stresu, pokud spí v postýlce samo.

Spaní v postýlce prý také narušuje spánek, a mozek dítěte méně často pravidelně přechází z aktivní fáze spánku do klidné. Toto přecházení je podle vědců klíčem k normálnímu vývoji mozku. Z šestnácti dětí mělo v postýlce klidný spánek jen šest z nich.

Studie na zvířatech propojila kombinaci stresu a nedostatku spánku s poruchami chování v dospívání. Podle Bergmana mohou změny v mozku způsobené stresovými hormony ztížit vytváření vztahů v budoucnu, což podle něj vede k problémům, jako je například promiskuita.

A co na to jiní odborníci? Britská porodnická organizace souhlasí se sdílením postele s dítětem, pokud ale rodiče nekouřili, nepili alkohol a neužívali drogy, nejsou obézní, nemocní nebo příliš unavení.

Naopak nadace pro zkoumání úmrtí novorozenců jednoznačně doporučuje jako nejbezpečnější místo pro kojence postýlku v pokoji rodičů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám