Hlavní obsah

Starší otcové prý plodí děti s nižším IQ

– Boston

Ačkoli se může zdát, že tatínkové, kteří by leckdy mohli být i dědečky, většinou mají téměř geniální potomky, američtí vědci zjistili opak. Podle genetiků totiž mají starší otcové spermie s vyšším počtem chromozomálních abnormalit. A ty pak u jejich dětí působí ve větší míře sníženou inteligenci a jiná intelektuální postižení.

Foto: Profimedia.cz

Génius nebo chlapec se sníženou inteligenci?

Článek

Podle výzkumu tedy otcové starší čtyřiceti let ve srovnání s mladšími muži plodí častěji děti s horšími intelektovými vlastnostmi. Studie je další z těch, které dokazují, že čekání na rodičovství do vyššího věku je z biologického hlediska nevýhodné.

Chromozomální abnormality jsou způsobeny amplifikací genu. To je proces, při němž se výrazně zvyšuje počet opakování jistých genů či sekvencí DNA v genomu (genom je veškerá genetická informace uložená v DNA). Různými procesy dochází k abnormalitám, které mohou být dědičné, či úplně nové. Ty mohou být také příčinou řady známých i vzácnějších chorob.

Američtí genetici zjistili, že snížená inteligence u dětí je ovlivněna genetickými vadami zděděnými od otce. A čím byl otec starší, tím byla míra vad vyšší a častěji měl pak potomek nižší IQ či byl jinak intelektově postižen.

„Ve shrnutí lze říci, že tato data poskytují první přesvědčivé důkazy, že amplifikace genů související s postižením intelektu mají původ dědičný ze strany otce,“ tvrdí autoři studie.

Reklama

Související témata:

Související články

Nevhodná strava snižuje inteligenci u dětí

Ač se mnozí rodiče snaží sebevíc, často se neubrání tomu, aby se v jídelníčku dětí neobjevovaly nevhodné potraviny a nápoje. Někteří rodiče to dokonce...

Výběr článků

Načítám