Hlavní obsah

Děti by měly být přikrmovány už ve čtyřech měsících, tvrdí lékaři

Novinky, bok

Jak dlouho by měly matky kojit? Kdy je nejlepší začít přikrmovat dítě tuhou stravou? Tak to jsou jen některé z mnoha otázek, na které se snaží najít společnou odpověď jak odborníci, tak i mnozí rodiče. Názorů je mnoho, žádný jednotný zatím nebyl nalezen. Místo toho se objevil další nový, tentokrát od australských lékařů.

Foto: Profimedia.cz

Kdy je ten nejvhodnější čas nahradit kojení pevnou stravou? Zdá se, že se mnozí odborníci nedokáží shodnout. Volba tak zůstane nejspíš na samotných rodičích.

Článek

Máte-li doma už staršího potomka, můžete z vlastních zkušeností posoudit či poradit novopečeným matkám, co je podle vás vhodné. Pokud jste teprve v očekávání, nebo jste si domů zrovna přivezly malý uzlíček z porodnice, je taková otázka jistě na prvním místě.

Pokud s kojením není od počátku nějaký problém, jeví se jako nejvhodnější způsob stravy pro vašeho potomka, a to přinejmenším na několik měsíců. Tady už ale nastává malý zádrhel. Na otázku, jak dlouho kojit a kdy začít přikrmovat či zcela přejít na tuhou stravu, zdá se, neexistuje jednoznačná odpověď. Mnozí lékaři tvrdí, že je nejlepší kojit minimálně do půl roku věku dítěte, a poté lze pomalu dítě přikrmovat tuhou stravou. Jsou ale i takové názory, podle kterých je vhodné kojit tak dlouho, jak jen to jde.

Můžeme tak být i svědky toho, že je kojeno i téměř dvouleté dítě. Tady už ale zase vyvstávají otázky, zda je kojení v takovém věku vůbec ještě morální a vhodné pro správný psychický vývoj dítěte.

Čtyři měsíce a dost?

Ať už je to jak chce, zdá se, že se odborníci nejsou schopni dohodnout. Dokladem toho může být i nová australská studie, podle které je vhodné začít s přikrmováním dětí již od čtvrtého měsíce věku, což je o celé dva měsíce dříve, než zastávala ještě v nedávné době většina odborníků, uvedl server Daily Telegraph.

Hlavní výhodou dřívějšího přechodu na tuhou stravu je podle odborníků z místního imunologického centra minimalizace rozvoje alergií na různé potraviny, ale také ekzémů nebo astmatu. Příznivci tohoto názoru nejvíce vyzdvihují fakt, že dřívější podání proteinů z pevné stravy je přece největší výhodou pro samotné dítě.

Odpůrci tohoto časového zkracování naopak oponují tím, že šestiměsíční doba kojení byla stanovena podle pečlivých průzkumů. Teprve v půl roce je podle některých odborníků dětský organismus dostatečně vývojově připraven na příjem pevné stravy.

I mezi místními australskými lékaři a odborníky na kojení začala ale po uveřejnění studie kolem tohoto ožehavého tématu vznikat rozepře, a tak se mnozí snaží lišácky celou situaci uklidňovat. Mezi nimi je kupříkladu i profesorka Hannah Dahlenová z Australian College of Midwives, která zastává názor, že kojení je ideální minimálně do půl roku, nikdo by ale neměl matky specificky nutit, důležitý je i osobní přístup.

Porodní asistentka Robin Bakerová zase zastává tvrzení, že období přechodu na pevnou stravu je pro mnohé rodiče velmi stresující. Je proto pro mnohé matky jednodušší kojit, dokud to jde. I ona sama ale tvrdí, že je potřeba tolerovat jednotlivý názor každé matky.

"Já sama jsem rodila v 70. letech. Tehdy bylo naopak zcela normální, že se děti začaly přikrmovat nebo zcela přecházely na pevnou stravu už ve věku zhruba šesti týdnů. A evidentně to nemělo žádný negativní vliv na vývoj těchto dětí. Individuální přístup rodičů je proto na prvním místě."

Anketa

Jaká je podle vás ideální doba kojení?
Co nejméně.
1,7 %
Minimálně čtyři měsíce.
4,4 %
Zhruba do půl roku dítěte.
29,3 %
Do roka.
13,2 %
Pokud to půjde, může matka kojit i déle než rok.
51,4 %
Celkem hlasovalo 2497 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám