Hlavní obsah

Děti internetové generace jsou mnohem slabší a méně odolné

Novinky, bok

To, že internet vládne světu, je více než patrné. I to, že mu propadají stále mladší a mladší děti. Počítač a připojení k internetu se tak stává nejen zdrojem různých informací, ale i závislostí, které mají negativní dopad na dětské zdraví i kondici.

Foto: Profimedia.cz

Stále častější obraz moderní doby, místo sportování a hraní venku děti tráví volný čas hraním na herních konzolích či počítači.

Článek

Vyhnout se v dnešní technické době jakémukoli vlivu počítače a internetu na naše děti, je předem téměř prohraný boj. Pokud se s nimi nesetkají ve škole, určitě se do jejich povědomí dostanou různé počítačové hry od kamarádů. Není tak nic neobvyklého, když vidíte šestileté dítě, které si neumí pořádně zavázat tkaničku, ale počítačové hry a jejich ovládání zvládá naprosto bravurně.

S vlivem počítačů a internetu přímo souvisí i nedostatek pohybu a přibývající obezita u dětí. Ale i děti, které s obezitou nebojují a vypadají na první pohled zdravě, mají jistý "technologický" hendikep.

Jak ukázal britský průzkum mezi 300 dětmi na základních školách v Essexu, mají současní desetiletí školáci ovlivnění televizí, internetem a sociálními sítěmi mnohem horší fyzičku a méně svalové hmoty, než jejich stejně staří předchůdci o generaci nazpět.

Foto: Profimedia.cz

I kuličky mají u mnoha dětí zdá se svou dobu slávy dávno za sebou.

Byť vypadají současní školáci stále aktivní a hraví jako jiné děti, je tu přeci jen rozdíl. To samé, co zvládaly desetileté děti v roce 1990, dnešní školáci zvládají s obtížemi. Celodenní hraní venku, šplhání po stromech, tajné lezení na sousedovu zahradu přes zeď, to vše udržovalo děti v kondici. V dnešní době takové "dětské neřesti" stále více vytlačují moderní technologické výkřiky.

Internet, rušná doprava a pedofilové

Abychom ale nesvalovali veškerou vinu na moderní technologie, je nutné se na věc podívat i z jiného pohledu. Rok od roku stoupá prodej automobilů a dříve poloprázdné ulice tak dnes zaplňují stále větší počty vozů. Není se tedy čemu divit, že rodiče často nechtějí pouštět na celý den děti ven, pokud nemají čas je sami hlídat.

Aby toho nebylo málo, dalším sociálním aspektem, který trendu nezdravého životního stylu u dětí nahrává, je paradoxně i zvýšená informovanost o sexuálních zločinech na dětech. Ne že by dříve nebyly, ale nejspíš se o nich tolik nemluvilo. Současná možnost informovat širokou veřejnost prakticky ihned o nějakém sexuálním útoku či zločinu na dítěti tak zvyšuje obavu rodičů o bezpečnost jejich potomků. I to pak nahrává do karet situacím, kdy rodiče raději tolerují, že si dítě hraje na počítači, než aby celý den někde běhalo a hrozilo mu tak nebezpečí, že ho někdo napadne.

Foto: Profimedia.cz

Dříve typická zábava snad každého dítěte

Lezení na strom, co to je?

Také znáte z vyprávění vašich rodičů či prarodičů, jak se i bez počítačů dokázali zabavit? Jak lezli po stromech, šplhali po laně, vymýšleli různé hry a schovávačky? Prostě dělali všechno to, co mnoha dnešním dětem připadá nezáživné a nudné.

"Lezení po stromech, přetahování nebo jiné různé aktivity mohou dnešním dětem připadat nudné, ale jsou to právě ony, které dokáží přirozeně zvyšovat dětskou fyzičku, umožní jim větší výdrž a kondici," uvedl doktor Gevin Sandercock, odborník na dětskou kondici z univerzity v Essexu.

To ostatně dokládají i výsledky porovnání dětské kondice, které byly uveřejněny v časopise Acta Paediatrica. Fyzické srovnávání proběhlo mezi 315 desetiletými dětmi v roce 2008 a 309 stejně starými školáky v roce 1998.

Z konkrétních čísel bylo patrné, že v roce 1998 nebylo pět procent dětí schopno udržet svou vlastní váhu při zavěšení na větvi či hrazdě. V roce 2009 počet takových dětí stoupl na 10 procent. Odborníci také zjistili, že ačkoli se fyzická aktivita stejně starých dětí mezi těmito roky zhoršila, jejich body mass index (MBI) zůstal zcela stejný. Z čehož vyplývá, že nynější děti mají mnohem menší svalovou hmotu a více tuku, než děti o dekádu před nimi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám