Hlavní obsah

Jen pětina rodičů se svými dětmi dostatečně hovoří o sexu

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sexuální život dětí je ovlivněn především jejich výchovou. Pokud rodiče v tomto směru dětem neposkytnou dostatek informací, ale i vzorů, děti se poohlížejí jinde, nejčastěji na internetu či u svých kamarádů.

Foto: Profimedia.cz

Otevřeně o sexu s dětmi hovoří jen 16 % rodičů.

Článek

Z internetového výzkumu sexuálního chování mladých v České republice ve věku 18 – 30 let realizovaném společnostmi Digital Survey a Pepino vyplynulo, že 32,4 % mladých lidí má první pohlavní styk mezi 15. a 16. rokem života, téměř 6 % dokonce dříve.

Informace o sexu pak většina z nich čerpá především z internetu, médií a od kamarádů. Pouze 16 % dospívajících bylo přesvědčeno, že má dostatek informací od rodičů, což je opravdu velmi málo. I ze školy totiž děti získávají informací víc. Podle průzkumu je s informacemi k sexuální výchově spokojeno 29 % dospívajících.

Sex bez ochrany

Více jak polovina Čechů je ochotna přistoupit na sex bez použití kondomu, tedy ochrany před virem HIV a dalšími pohlavními nemocemi. Což je podle odborníků velmi alarmující. A v tomto směru vidí největší nedostatky v sexuální výchově dětí. Podle nich to je způsobeno právě nedostatkem informací, nedostatkem komunikace ze strany autorit v jejich okolí.

Raný začátek sexuálního života může ovlivnit psychiku člověka nezanedbatelným způsobem. Pro dospívající je důležité mít k dispozici osobu, na kterou se budou moci v případě nejasností obrátit – ať již rodiče, učitele či školního psychologa. Tím nejpodstatnějším pro zdravý sexuální život i jeho „správné načasování“, podpora ze strany rodiny a okolí a vědomí své vlastní hodnoty.

„Sexualita by neměla být vnímána jako něco negativního. Je to přirozená součást života. Správnou komunikací lze předejít mnoha zdravotním i psychickým problémům. Naopak nedostatek informací, otevřenosti a podpory ze strany okolí vede k rizikovému chování, jakým je například sex bez ochrany,“ dodává Tomáš Řebíček ze společnosti Pepino.

Sexuální výchova na základní školeVideo: Novinky

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se učí sex po česku

„My už to všechno víme,“ pokřikují deváťáci ze základní školy Drtinova předtím, než vejdou do přednáškového sálu, kde na ně čeká sexuolog. Není v jednoduché...

Jak přežít s puberťákem

Období puberty zastihne každého dospívajícího. I my rodiče jsme si jím samozřejmě prošli. Každý člověk prožívá své pubertální období jinak. Někdo je protivný,...

Výběr článků

Načítám