Hlavní obsah

Rok a půl trvá, než se čerstvá maminka opět cítí jako žena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Špinavé pleny, nedostatek spánku, ztráta nezávislosti - to jsou jen některé z mnoha starostí, s nimiž se musí vyrovnat novopečené maminky. Není divu, že mnoho z nich přepadne poporodní blues a pocity, že už nebude nic tak jako dřív. To ale samozřejmě nastane a dokonce se ví i kdy: uplyne průměrně 18 měsíců od porodu, než se maminky znovu cítí znovu i jako ženy.

Foto: Profimedia.cz

Probdělé noci a nedostatek času pro sebe přispívají také k tomu, že se maminky několik měsíců po porodu cítí neatraktivní.

Článek

Rok a půl je číslo, které vzešlo z průzkumu serveru Beautiful Mummy mezi třemi tisíci britskými ženami, informoval server Daily Telegraph. Průměrně 547 dnů musí nové maminky čelit krizi sebedůvěry, která je způsobena například změnou hmotnosti, ztrátou nezávislosti či bezesnými nocemi.

Více než dvě třetiny žen tvrdily, že se několik měsíců po porodu cítily tlusté, "hrbaté" a neatraktivní. Šest z deseti respondentek uvedlo, že s jejich sebedůvěrou zatřáslo, když zjistily, že se nemohou do ničeho vejít. Čtvrtina ze 3000 žen měla pocit, že závodí s ostatními matkami a celebritami, kdo rychleji zhubne po porodu.

Třetinu žen rozčilovalo, že si kvůli kojení nemohou vzít na sebe cokoliv, ale 39 procent žen se stejně cítilo neatraktivní v jakémkoliv outfitu.

Oblečení, vlasy a make-up

"Pro ženy po porodu je opravdu těžké cítit se sexy, elegantně a stylově," říká výkonná ředitelka serveru Beautiful Mummy Claire Burnsová. "Vaše tělo už není, co bývalo - jste příliš hubená na těhotenské oblečení, ale do toho starého se nevejdete. Taky kvůli tomu se maminky necítí ve své kůži a může to být i jeden z důvodů, proč se několik měsíců po porodu nechtějí příliš socializovat."

Pro maminky je také v té době hlavním bodem dne péče o miminko a je pro ně velmi těžké najít si trochu času pro sebe. Více než 63 procent vzpomíná, že se v té době zanedbávaly, péče o vlasy, oblečení či make-up se stala víc než laxní.

Než se ženy opět začnou cítit atraktivní a znovu ženami, trvá to v průměru 18 měsíců. Mnoha ženám to trvá déle, jiné to zvládnou rychleji.

"Ženy si musí projít fázemi," tvrdí Siobhan Freegardová z poradenského serveru Netmums. " První je oblékání, pak se vám podaří pečovat o vlasy a nakonec přidáte make-up."

Podle Freegardové se všem ženám zcela vrátí sebevědomí, když jsou dítěti 2,5 až tři roky. "V téhle době najednou zjistíte, že už zvládáte kombinovat oblečení s náušnicemi a máte pořád čerstvou rtěnku. A to je důkaz, že jste přešly na druhou stranu." Freegardová ale zdůrazňuje, že cítit se víc matkou než ženou není špatné a vychází to z momentálních priorit.

Změna priorit

A o tom, že se priority opravdu změní, svědčí i fakt, že pro devět z deseti matek po porodu najednou přestala být tolik důležitá práce. Sedmdesát devět procent nechtělo opouštět své děti a vrátit se zpět.

Mnohé ženy se také bály, že už nebudou ve svém povolání tak dobré jako dřív. Většině žen vracejících se z mateřské dovolené také trvalo nejméně deset měsíců, než znovu plně zapadly do kolektivu.

Anketa

Co po porodu nejvíce ovlivnilo vaši sebedůvěru?
Cítila jsem se tlustá
24,8 %
Nestíhala jsem pečovat o svůj vzhled
16,4 %
Chyběl mi kontakt s přáteli
10,4 %
Stýskalo se mi po zaměstnání
2,1 %
Neměla jsem čas na žádné koníčky
4,5 %
V mém životě ubylo sexu
5,8 %
Porod nijak mou sebedůvěru neovlivnil
36 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 894 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám