Hlavní obsah

I dvouměsíční miminka dokážou prospat celou noc

– New York

Věčně nevyspalí novopečení rodiče se obvykle nemohou dočkat, až budou moci prospat celou noc do rána. Podle nové studie se ale polovina dětí budí až ráno už ve věku dvou až tří měsíců.

Foto: Profimedia.cz

Aby miminko klidně spalo, potřebuje klid, teplo a pravidelnost režimu

Článek

Podle novozélandských vědců nechá vyspat své rodiče většina pětiměsíčních miminek.

"Nepřerušovaný spánek si rodiče mohou užívat od pěti měsíců děcka, v některých rodinách ale ještě dříve," říká vedoucí výzkumu Dr. Jacqueline Hendersonová z univerzity v Cantebury.

Aby objasnili, kdy jsou kojenci schopni vydržet v noci spát bez přerušení, sledovali lékaři 75 zdravých donošených dětí. Své hodnocení založili na třech základních kritériích: spánek od půlnoci do 5. hodiny, osmihodinový spánek kdykoli během noci a spánek od 22. do 6. hodiny.

Ukázalo se, že od jednoho do čtyř měsíců se doba spánku postupně prodlužuje u většiny novorozenců.

Stačí prý dodržovat pravidla

V pěti měsících dopřála rodičům normální spánek, tj. od 22. do 6. hodiny, polovina dětí. Polovina tříměsíčních kojenců spala od půlnoci pět hodin vcelku, o měsíc později už vydrželi spát 8 hodin v průběhu noci.

"Hodně novorozeňat se často budí, což je pro rodiče náročné. Dá se tomu předejít, když se dodržují určitá pravidla," říká Dr. Avi Sadeh z Izraelské univerzity v Tel Avivu. Dítě by mělo mít pro noční spánek tiché a tmavé prostředí s teplotou kolem dvaceti stupňů a před spaním by se měly zachovávat pravidelné rituály.

"Rodiče si nemusí zoufat. Během prvního půlroku se velká většina dětí učí spát bez přerušení velmi rychle," tvrdí Sadeh.

Reklama

Související témata:

Související články

S bezplenkovou metodou lze začít již po porodu

Také vám to připadá jako sci-fi? Nicméně se nejedná o žádný výdobytek technické revoluce, nýbrž naopak o návrat ke kořenům. Podle odborníků totiž jako dokážeme...

Výběr článků

Načítám