Hlavní obsah

Riziko dětských úrazů v létě stoupá

Novinky, Andrea Zunová

Konečně jsou tu prázdniny, na které se všechny děti těší jako na nejlepší období v roce. Pro rodiče však dva měsíce volna znamenají oříšek, jak dětem zajistit co nejpestřejší program. Zároveň s sebou letní volno nese riziko dětských úrazů. Podle České pojišťovny (ČP) došlo loni v průměru k 427 úrazům denně, z toho 94 úrazů připadlo na děti do 18 let. Za letní období, tedy červen až srpen, se pravidelně tento počet zvyšuje o 10 - 15 %.

Foto: Profimedia.cz

V létě děti častěji sportují a šance, že se zraní je tudíž mnohonásobně vyšší.

Článek

„Mezi nejčastější diagnózy patří chirurgicky ošetřená řezná nebo tržná rána, zlomenina vřetenní kosti a na třetím místě pak figuruje podvrtnutí kotníku,“ rekapituluje dětské úrazy loňského léta tiskový mluvčí ČP Václav Bálek. Na dalších místech jsou popáleniny, ostatní zlomeniny a otřesy mozku.

Nejčastěji se oběťmi úrazu podle pojišťovny stávají děti ve věku 13 – 14 let, naopak nejméně, naštěstí, to jsou kojenci do jednoho roku. Také úrazy batolat od jednoho do tří let nejsou příliš časté. Od tří let však postupně počty lineárně stoupají až ke zmíněným 13 -14 letům a poté k hranici dospělosti opět mírně klesají.

„Z odborných i epidemiologických statistik jasně vyplývá, že nejčastěji se dětem stane úraz v okolí vlastního domova (je to více jak jedna třetina všech úrazů). Následuje poranění při dopravních nehodách, sportovní úrazy, školní úrazy. Bohužel celých 4,5 % představují úrazy úmyslné,“ říká MUDr. Ladislav Plánka z Kliniky dětské chirurgie, ortopedie a traumatologie ve FN Brno.

Pokud bychom podrobněji rozdělili jednotlivé mechanismy úrazů, tak více než 50 % z nich mají na svědomí pády, nejčastěji při klopýtnutí nebo zakopnutí, poté pády z vybavení dětských hřišť, pády z postele a dále již dopravní úrazy s převahou poranění chodců (sražení osobním automobilem) a cyklistů při pádu bez srážky s jiným vozidlem.

Nejvíce riziková je v tomto věkovém spektru volná zábava, následována organizovaným cvičením a sportováním ve volném čase.

Kde všude číhá nebezpečí

Riziko úrazu se o prázdninách zvyšuje i tím, že se děti mnohem častěji pohybují v neznámém prostředí. Pokud máte malé dítě, určitě jste doma zaslepili zásuvky, odstranili z dosahu dětí jedovaté pokojové květiny, rychlovarnou konvici atp. Jste si však jistí, že podobná opatření čekají na vaše děti také u babičky a dědy, na táboře nebo v hotelovém pokoji?

„Při vaření ocení maminky i babičky bezpečnostní kryt na sporák, který chrání děti před popálením. Uzávěry na okna zabrání vypadnutí dítěte, dveřní zarážky minimalizují riziko přivření dětských prstíků do dveří a záslepky na zásuvky zase ochrání nejmenší před elektrickým proudem. S pomocí univerzální bezpečnostní zábrany lze jednoduše zamezit dětem vstup na všechna nebezpečná místa. Pokud často vyrážíte s dětmi na výlety na kole, určitě s sebou na dovolenou nezapomeňte přibalit dětské reflexní vesty a odrazky, které mohou být velikým pomocníkem v prevenci dětských úrazů na silnicích,“ říká Jindra Válová ze společnosti Ikea.

Pojištěna je pouze polovina dětí

Není možné zabránit všem úrazům. Děti nejsou porcelánové panenky a nemůžete je zavřít do skleněné vitríny, takže s nějakým tím odřeným kolenem je třeba počítat.

Bohužel ne všechny úrazy jsou takto triviální. Mezi diagnózami se podle údajů ČP objevují i desítky velmi vážných úrazů, jako jsou krvácení do mozku, zlomenina spodiny lebeční, roztržení sleziny a jiných vnitřních orgánů či úrazy elektrickým proudem. Když se přihodí takto vážný úraz, je dobré mít uzavřené úrazové pojištění, které může značně usnadnit léčbu následků.

„Úrazové pojištění usnadní život rodičům opravdu vážně poraněných dětí tedy takových, které si své následky ponesou po zbytek života,“ říká Ladislav Plánka z FN Brno.

Rodiče zraněných dětí si význam pojištění mnohdy uvědomí pozdě. „Podle našich statistik je v době prvního úrazu úrazově pojištěna pouze polovina dětí. V případě druhého úrazu už jsou to tři čtvrtiny,“ říká Bálek.

Úrazové pojištění je u většiny pojišťoven možné uzavřít samostatně nebo v rámci dětského životního pojištění. Jedná se většinou o pojištění kombinované se spořením, kde je dítě chráněno nejen pro případ úrazu, ale také v případě smrti či trvalé invalidity rodičů.

Kde na děti číhá nebezpečí?
Na silnici
Naučte děti správně přecházet na přechodech pro chodce.
Při jízdě na kole musí děti do 18 let nosit helmu. Měli byste jí děti vybavit, i pokud vyrazí na kolečkové brusle nebo na skateboard.
Na koupališti
Děti nikdy nenechávejte plavat ve vodě samotné (ani v bazénu na zahradě).
Měly by vědět, že nemají skákat do vody na neznámých místech nebo někde, kde je zákaz koupání.
Loďka se může kdykoliv převrhnout, takže nezapomeňte děti vždy vybavit záchrannou vestou.
Na zahradě
Nezapomeňte poklidit nářadí jako je například kosa nebo srp.
Zvažte také pěstování jedovatých rostlin.
Pokud svého potomka vyšlete k babičce na venkov, poučte ho také o tom, jak se chovat ke zvířatům.
Na dovolené
Nezapomeňte přibalit opalovací krém s vysokým ochranným faktorem a pokrývku hlavy.
V hotelovém pokoji dejte z dosahu dětí jedovaté květiny a přesvědčte se, že na sebe nemohou převrhnout televizi nebo nábytek. Pozor také na vařiče či rychlovarné konvice, které bývají častým vybavením apartmánů.
Rozhodně nezapomeňte také na komerční cestovní pojištění. To kryje náklady v případě, že se vašemu dítěti přihodí úraz nebo musí z jiného důvodu navštívit místního lékaře.
Na táboře
Zvažte očkování proti klíšťové encefalitidě.
Pokud vaše dítě trpí nějakou nemocí nebo alergií, nezapomeňte to sdělit jeho vedoucímu.

Reklama

Související témata:

Související články

V ČR zemře ročně 200 dětí následkem úrazů

Ročně zemře v ČR následkem úrazu kolem 200 dětí. Je to nejčastější příčina úmrtí v dětském věku. Ambulance ošetří každý rok 450 000 dětských úrazů, 30 000 dětí...

Výběr článků

Načítám