Hlavní obsah

Čeští tátové chtějí také slavit Den otců

Novinky, Andrea Zunová

Slavíme různé svátky. V březnu je Mezinárodní den žen, prvního června Den dětí, druhou květnovou neděli Den matek, ale na tatínky se nějak zapomíná. Přitom ve světě se Den otců slaví už sto let. Prosadit ho také v Česku se již několik let snaží Liga otevřených mužů (LOM) ve spolupráci se Sítí mateřských center. Zatím se to však nedaří.

Foto: Profimedia.cz

I tátové chtějí mít svůj svátek

Článek

„Ze zahraničí včetně Ameriky přejímáme lecjaké produkty, značky i zvyky. V únoru mě atakuje reklama, že bych měl popřát své milované, a v listopadu vidím u domů vydlabané dýně. Mnohem bližší mi je připomenout si v dobrém svého otce i svoje vlastní otcovství," říká Martin Jára, ředitel LOM.

V loňském roce Liga spolu s mateřskými centry (MC) iniciovaly návrh Rady vlády pro rovné příležitosti žen a mužů, aby se tento svátek stal oficiálním významným dnem ČR. Vycházely mj. z vlastních i jiných výzkumů, podle kterých je 70 % české veřejnosti tomuto svátku nakloněno. I když se návrh zatím nepodařilo oficiálně prosadit, Liga a Síť MC svátek všech tátů nadále propagují. Letos na něj chce upozornit už čtvrtý ročník celostátní kampaně pod názvem Táta dneska frčí.

Začne 1. a skončí 20. června – tedy třetí neděli v červnu, na níž Den otců ve světě připadá. Kampaně, která chce motivovat muže k většímu zapojení do života rodin, mateřských center i komunit, se zúčastní desítky mateřských center v celé ČR.

Den otců má význam i pro ženy

Den otců má velký význam i pro matky a ženy. Podle Rut Kolínské, prezidentky Sítě mateřských center každé zastavení v běhu všedních dnů přináší příležitost k radosti a ocenění. "Na Den matek (druhou neděli v květnu) zdůrazňujeme mateřskou roli matky, 1. června tradičně slavíme Den dětí a na tátu se zapomíná. Den otců otevírá přirozenou možnost pro matky připravit spolu s dětmi oslavu pro tátu,“ tvrdí.

Den otců se slaví na celém světě, například v Německu, v Austrálii nebo USA – kde také vznikl. Založila ho žena - Sonora Smart Dodd, která chtěla vzdát hold svému otci, jenž ji spolu se čtyřmi sourozenci po smrti matky vychoval. Narodil se v červnu, a tak svátek připadl na třetí neděli tohoto měsíce roku 2010. V USA se tato tradice udržela dodnes.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám