Hlavní obsah

Deprese u teenagerů produkuje stresový hormon, škodí ale jen postavě dívek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Philadelphia

Deprese u teenagerů vede k vylučování velkého množství stresových hormonů do jejich těla. Ovšem kortizol neškodí chlapcům tolik jako dívkám, u nichž vede jeho dlouhodobá přítomnost v těle ke zvyšování tělesné váhy. To také vysvětluje fakt, proč jsou dívky trpící depresemi v období puberty obézní častěji než depresivní hoši.

Článek

„Je to první studie, která reaktivitu kortizolu určuje jako prostředníka mezi depresivní náladou a obezitou u dívek. Nikdy dříve jsme skutečně tento vztah u dětí nepopsali, ale říká nám to, že existují biologické faktory související s obezitou a depresemi,“ uvedla profesorka Elizabeth J. Susmanová z Penn State University.

Kortizol je pro správnou funkci těla důležitý, řídí řadu metabolických funkcí těla a je vylučován v období stresu. Jenže pokud je vylučován pravidelně a dlouhodobě, pak organismu škodí.

Není však zatím přesně jasné, proč zrovna kortizol vede k obezitě u dívek a ne u chlapců. Vysvětlením může být rozdílné chování a rozdílná fyziologie u obou pohlaví v závislosti na působení různých pohlavních hormonů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám