Hlavní obsah

Chlamydie mohou zavinit neplodnost i samovolný potrat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý desátý pár v Česku se potýká s neplodností. Jednou z příčin mohou být i chlamydie. Lékaři tudíž doporučují párům, které touží po rodičovství, aby se na infekci nechaly vyšetřit. Chlamydie totiž způsobují také samovolný potrat.

Foto: Profimedia.cz

Každý desátý pár v Česku se potýká s neplodností. Jednou z příčin mohou být i chlamydie, které mohou mimo jiné způsobit i samovolný potrat.

Článek

"Příčin neplodnosti je mnohem víc, jen na části se podílejí chlamydie. Problém u chlamydií je především v samotném odhalení. Přestože jeden den může být žena po vyšetření shledána zdravou, za tři dny už její nález může být pozitivní," vysvětluje prezident České gynekologické a porodnické společnosti Vladimír Dvořák.

Infekce je totiž přenášena sexem. A její přenos může způsobit každý rizikový sex. Proto lékaři vyšetřují především rizikové dvojice, které přiznávají více sexuálních partnerů. Důvodem k vyšetření žen mohou být i obtíže, jako výtok nebo krvácení po styku, bolestivá menstruace či pálení při močení.

Důsledky infekce se projeví až po letech

Chlamydie patří celosvětově k velmi časté infekci přenášené sexuální cestou, ročně postihne 90 miliónů mužů a žen, nejčastěji mladých od 15 do 30 let věku.

Pokud se infikovaný neléčí, bakterie v těle zůstává a následky se projeví často až po letech. Mimo jiné jsou chlamydie v podezření, že spouštějí únavový syndrom. Chlamydie byly údajně prokázány také u všech lidí, kteří onemocněli roztroušenou sklerózou. I když nemoc nezpůsobují, velmi pravděpodobně se na jejím vzniku nějakým způsobem podílejí.

Reklama

Související témata:

Související články

I pasivní kouření může poškodit plodnost žen

Ženám, které byly v dětství a raném mládí vystavovány tabákovému kouři, hrozí zvýšené potíže s otěhotněním a vyšší riziko potratu. K tomuto závěru dospěli...

Výběr článků

Načítám