Hlavní obsah

Výška dítěte není dána pouze geneticky, lze ji ovlivnit i v těhotenství

Novinky, das

Každý rodič především touží, aby jeho dítě bylo zdravé a tzv. vady na kráse spíše přehlíží. Přesto existují rodiče, kteří od narození dítěte neustále spekulují, jaké asi jejich dítě bude a co po kom podědí. Často poté přicházejí otázky: Bude více podobné matce či otci? A jak bude vysoké, když je jeho maminka tak malá?

Foto: Profimedia.cz

Výšku dítěte ovlivňuje hned několik faktorů.

Článek

Přestože si mnozí myslí, že například výšku určují především geny, vědci dávají zásluhu i dalším faktorům. Podle posledních výzkumů je totiž až ze 30 procent výška ovlivněna vnějšími faktory, jako jsou výživa a fyzická aktivita.

Velmi důležitou roli u výšky hraje výživa. I děti, jež mají velmi vysoké rodiče, do jejich výšky nedorostou bez správné výživy a naopak děti, kteří se dobře stravují, mohou vyrůst mnohem víc, než u nich lze dle výšky rodičů předpokládat.

Svou úlohu sehrává i chování matky v těhotenství. Pokud se například matka v těhotenství nevzdá kouření a pití alkoholu, je pravděpodobné, že dítě bude menší než dítě matky, která dodržuje správnou životosprávu. S tím souvisí i zdravá výživa matky v těhotenství a dostatečný příjem vitamínů a minerálů. Existují i teorie, kdy nadbytečné užívání vitaminů v těhotenství má za následek nejen větší porodní váhu miminka, ale i v budoucnu větší výšku dítěte.

Dalším důležitým faktorem je i zdraví dítěte v dětství, zejména v období, kdy je růst nejintenzivnější. Je proto velmi důležité nepodceňovat dětské nemoci a vždy kontaktovat dětského lékaře.

Jak lze určit předpokládanou výšku dítěte

Rozdíl průměrné výšky mezi dospělými muži a ženami činí 13 cm. Rodič stejného pohlaví předává dítěti vlohu, která odpovídá jeho vlastní výšce. Rodič opačného pohlaví vlohu pro svoji výšku buď o 13 cm zvětšenou (maminky synům), nebo zmenšenou (tatínkové dcerám).

Rozdíl průměrné výšky mezi dospělými muži a ženami činí 13 cm. Rodič stejného pohlaví předává dítěti vlohu, která odpovídá jeho vlastní výšce. Rodič opačného pohlaví vlohu pro svoji výšku buď o 13 cm zvětšenou (maminky synům), nebo zmenšenou (tatínkové dcerám).

Přibližná výška dítěte v dospělosti lze vypočítat podle následujícího návodu. K tělesné výšce rodiče stejného pohlaví přičteme výšku druhého rodiče zvětšenou (u chlapců) nebo zmenšenou (u dívek) o 13 cm. Součet poté vydělíme dvěma. Získáme nejpravděpodobnější dospělou výšku dítěte. Rozmezí, do jakého doroste naše dítě s 95% pravděpodobností, získáme, pokud k výsledku přičteme 8,5 cm a stejné číslo i odečteme.

Rozmanitá a pestrá strava v těhotenství:

- Hodně ovoce a zeleniny - hlavně syrové

- Dostatek obilovin především celozrnné výrobky, müsli

- Potraviny s nízkým obsahem tuku a cholesterolu

- Minimum cukru - vhodnější jsou cukry složené, které jsou zároveň zdrojem vlákniny (obilniny, luštěniny, brambory, ovoce, zelenina)

- Minimum soli

- Dostatek bílkovin

- Pitný režim - alespoň 2 litry denně

Více informací na www.rustovyhormon.cz; www.ordinace.cz; www.ulekare.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Když dítě naroste jinak než má

Tělesný růst dítěte je jedním z ukazatelů vývoje. Proto by i rodiče měli růst svého děcka sledovat a pokud se jim bude zdát, že jejich dítě je menšího vzrůstu...

OBRAZEM: Vývoj dítěte před narozením

Většina rodičů těhotenství prožívá velmi intenzivně. A jestli je něco opravdu zajímá pak to, co se během celých devíti měsíců v bříšku maminky odehrává....

Výběr článků

Načítám