Hlavní obsah

Děti bývají šťastnější s prarodiči než s rodiči

– LONDÝN

Vědecký výzkum ukázal, že dětem prospívá, když jsou do jejich výchovy zapojeni i prarodiče. Vědci z Oxfordské univerzity a Londýnského institutu pro vzdělávání zjistili, že prarodiče často mohou dětem pomoci právě díky svému věku - mohou s nimi trávit více času než pracující rodiče.

Foto: Profimedia.cz

Nemohou nahradit rodiče, ale mohou přinejmenším hodně pomoci.

Článek

Průzkum u 1 500 dětí ukázal, že prarodiče jim často pomáhají nejen rozhodovat se o důležitých životních krocích, ale také přenést se přes těžká období, jako například rozvod rodičů. Vědci zjistili to, že více než třetina babiček se stará o vnoučata pravidelně a čtyřicet procent pomáhá čas od času.

"Zvláště zajímavá je souvislost mezi zapojením prarodičů do výchovy a pohodou dospívajících dětí. Nestačí tu jen blízkost: Pozitivní vliv na vnoučata měli jen ti prarodiče, kteří se do jejich života opravdu zapojili," řekla reportérům Daily Telegraph profesorka Ann Buchananová, ředitelka Výzkumného střediska rodičovství na Oxfordské univerzitě.

Při výzkumu vědci našli i jednoho teenagera, který tvrdil, že babička ho naučila číst a psát Nebo dalšího chlapce, který tvrdil, že mu prarodiče pomohli rozhodnout se, na kterou univerzitu se má hlásit a co má studovat. Děti také udávaly, že nezáleží na tom, jak daleko jejich prarodiče bydlí, protože s nimi mohou být v úzkém kontaktu i pomocí telefonu a emailu.

Reklama

Související články

Přibývá agresivity mezi dětmi

V české společnosti je stále víc agresivních dětí. Podle primářky Lidmily Pekařové z Léčebného střediska rehabilitace a diagnostiky v Košumberku je hlavním...

Výběr článků

Načítám