Hlavní obsah

Drsný život slepců a vozíčkářů na vlastní kůži

Novinky, vrb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na Výstavišti v pražských Holešovicích probíhá do konce června unikátní expozice Moje cesta. Ta umožňuje zdravým lidem vyzkoušet si, jaké to je být nevidomý, neslyšící nebo ochrnutý. Návštěvníci se také seznámí s pomůckami, které pomáhají postiženým každý den.

Drsný život slepců a vozíčkářů na vlastní kůžiVideo: Novinky

 
Článek

Na speciálně vytvořené dráze můžete s holí pro nevidomé nebo na vozíku překonávat obvyklé překážky na ulici. Obrubníky, schody, nepohodlný terén, jako je kamenitý povrch nebo štěrk, a přechod pro chodce.

Interiér domácnosti vybavené pro pohyb postiženého člověka uvidíte při prohlídce bezbariérového bytu. Na vlastní kůži zažijete, jak náročná je orientace v tmavém tunelu po hmatu, nebo jaké to je nemít k dispozici sluch ve zvukově izolované kóji.

Najdete tu i sekce sportovních aktivit hendikepovaných, lze si zahrát basketbal, stolní tenis a sledge hokej na vozíku, v herní zóně je pak zvukové pexeso nebo 'Člověče, nezlob se' pro nevidomé. Součástí projektu jsou také diskuze s umělci a sportovci se zdravotním postižením.

Mluvící hodinky i párovač ponožek 

Zaujmout mohou také speciální pomůcky pro postižené. Patří sem ozvučené míče, mluvící hodinky, rozpoznávač barev, počítač ovládaný pohyby očí pro kompletně paralyzovaného člověka, indikátor výšky hladiny tekutiny v hrnku, párovač ponožek pro nevidomé a podobně.

Expozice Moje cesta se koná v rámci jedné z největších sociálních kampaní v České republice chodicilide.cz, která probíhá od konce loňského roku. Zaměřuje se na komunikaci lidí se zdravotním postižením i bez něj, součástí jsou také prožitkové workshopy na středních školách. „Stejně jako samotný projekt chodicilide.cz je i celá interaktivní expozice připravována ve spolupráci s odborníky a lidmi se zdravotním postižením,“ řekla autorka kampaně Jana Vožechová z Nadace Sirius.

Samotná expozice potrvá do 29. června. V pondělí až pátek v čase od 9.00 do 15.00 hodin je otevřena pro organizované prohlídky škol, veřejnosti je přístupná v pracovní dny od 15.00 do 18.00 hodin, v sobotu od 9.00 do 18.00 hodin. Návštěvníci mohou absolvovat prohlídku výstavy s průvodcem. Vstup je zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám