Hlavní obsah

Vyžeňte moly ze skříně a ze spíže

Právo, Vlaďka Merhautová

Také vám bytem občas proletí malinkatý motýlek? Vyskočíme a zběsile plácáme rukama, abychom ho zabili. Třeba před návštěvou jde o pořádný trapas. Tomu stačí předejít jednoduchou prevencí proti potravinovým či šatním molům. Moderních ochranných prostředků na to máme dost.

Foto: Profimedia.cz

Moli v našich domácnostech nejsou zrovna vítání.

Článek

Jak vlastně tyhle škůdce v domácnosti poznáme? Má-li malý motýlek stříbrná křídla, jde o mola šatního. Jsou-li na jeho křídlech tmavé skvrny, je to mol potravinový. Ti první dokážou udělat paseku v šatníku, ti druzí pro změnu ve spíži.

Libují si v mouce i čokoládě

Kudy se do našeho bytu dostanou? „Potravinoví moli většinou při nákupu potravin. A nebo jsou již v našem domě. Ve světlících, ve stoupačkách, v technickém zázemí bytů. Velmi často k nám prostě tihle nezvaní hosté vletí oknem,“ říká MUDr. Jaroslava Zelenková, vedoucí referent pro státní správu Hygienické stanice hlavního města Prahy. „Podobnou cestou se do našich skříní dostanou i moli šatní.“

Obojí pak působí dost velké finanční škody našim domácnostem, protože znehodnocují jak šaty, tak především potraviny. Potravinový mol hospodaří hlavně v mouce, rýži, ovesných vločkách či luštěninách. Housenky můžeme najít také v čokoládě, sušenkách i v sušených houbách nebo strouhance. Všechny napadené potraviny je třeba hned po objevení larev nebo motýlků vyhodit.

Pozor na insekticidy

Obrana proti potravinovým molům je v podstatě velmi jednoduchá. Stačí používat moderní prostředky a nástrahy. Při jejich výběru však musíme být velmi pozorní. Tito pomocníci by měli obsahovat látku, která přivábí samčí moly. Ten se přilepí na papírový proužek s lepem a jeho smrt tak jednoduše přeruší reprodukční cyklus molů v našem bytě.

Při volbě těchto prostředků je třeba dávat pozor, aby neobsahovaly insekticidy, varují odborníci. Tahle ochrana totiž musí být – aby byla efektivní – umístěna v blízkosti potravin. Proto je nutné také dbát, aby byly bez jakékoliv vůně, jako tomu je například u výrobku Raid proti potravinovým molům.

Nejlepší prevencí je uchovávat suché potraviny v dobře uzavřených nádobách. A pochopitelně používat pravidelně moderní prostředky a nástrahy které jsou vysoce účinné a dlouho působící. Například výrobky proti šatním molům působí až čtyři měsíce, proti potravinovým molům až šest týdnů.

Jak ochránit oděvy

V případě napadení našich svršků šatními moli použijeme přípravky v podobě účinných gelů či sáčků a celoročních prostředků zvaných čtyři roční doby. Oděvy pochopitelně musíme také pravidelně větrat a proklepávat, stejně jako koberce a přikrývky. Přitom rovnou vyměníme i ochranné prostředky.

Recepty proti molům

Dříve se používaly nejrůznější domácí recepty na vypuzení molů. Prý pomáhají třeba noviny, nevoní jim totiž tiskařská čerň. Údajně stejně působí hřebíček, kůra z citrusů, levandule, vratič, cedrové dřevo i docela obyčejné mýdlo. V šatníku také můžete rozsypat černý pepř. Chcete-li šatní moly pochytat, spolehlivě zafunguje směs jednoho dílu melasy se dvěma díly octa v odkryté nádobce. Na moderní ochranu ale tyto domácí prostředky zdaleka nemají.

A jak se bránit tomu, aby se tito škůdci do našeho bytu dostali? „Je to docela složité,“ říká doktorka Zelenková. „Vedle těsnosti oken je pochopitelně důležité správné uskladnění potravin do vhodných uzavíratelných nádob či obalů.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám