Hlavní obsah

Láska nemá se sexem mnoho společného

Právo, fer
WASHINGTON

Miluje mě, nebo ne? Nejde mu jen o sex? Na tuto otázku, kterou si alespoň jednou v životě položily snad miliardy lidí, bude věda už brzy schopna poskytnout zcela exaktní, obrázky a grafy podloženou odpověď.

Článek

Umožnit by to mohla vědecká metoda sledování mozkové činnosti zvaná funkční MRI, což velice zhruba znamená snímkování činnosti nervů, nebo přesněji "úrovně okysličení krve a rychlosti jejího průtoku mozkem" pomocí magnetické rezonance.

Jak totiž tvrdí v posledním čísle lékařského bulletinu The Journal of Neurophysiology američtí výzkumníci, poprvé se jim podařilo lásku zobrazit na přístrojích. Dospěli přitom k závěru, že romantická láska je biologické puzení či nutkání odlišné od sexuálního vzrušení. Přesně lokalizovali mozkové centrum, které se aktivuje, když se muž nebo žena zoufale zakoukají do toho druhého.

Posedlost láskou

Vědci analyzovali 2500 snímků mozku sedmnácti čerstvě zamilovaných studentů - dobrovolníků. Střídavě jim ukazovali fotografie objektů jejich vášně a lidí známých i neznámých.

Zjistili, že klinický obraz lásky vypadá na monitoru přístroje spíše jako nějaká směs posedlosti a demence a je mnohem více příbuzná obrazu hladu, žízně či touhy po drogách než sexuálním choutkám.

Souběžně probíhající studium mozku nešťastně zamilovaných prokázalo, že jde o ještě hlubší a na přístrojích zřetelnější procesy. Ztratit lásku prý vyvolává zmatek v centrech mozku, specializovaných jak na emocionální, tak i na rozumovou činnost. A tak prý není divu, že nešťastné zamilování může mít i tragické následky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám