Hlavní obsah

Etiopský boeing opakovaně posílal k zemi sporný automatický systém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Addis Abeba

Data z černé skříňky Boeingu 737 MAX-8 etiopských aerolinek, který se zřítil 10. března, ukázala, že do řízení letu zasahoval automatický systém MCAS, který má vyrovnávat let v případě hrozby ztráty vztlaku při prudkém stoupání. Se stejným systémem marně zápolili loni v říjnu i piloti indonéské letecké společnosti Lion Air.

Animace ukazuje podobnosti mezi pádem letadel společností Ethiopian Airlines a Lion AirVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Že hrál systém MCAS roli při pádu letadla, řekl listu The Wall Street Journal ředitel Ethiopian Airlines Tewolde GebreMariam poté, co francouzští vyšetřovatelé z úřadu pro bezpečnost civilního letectví BEA zveřejnili data z černých skříněk.

GebreMariam dodal, že nechce spekulovat o příčině pádu letadla, protože vyšetřování není uzavřené, ale „mnoho otázek ohledně letadla 737 MAX zůstává nezodpovězených“.

Dodal, že piloti etiopských aerolinek se cvičili v ovládaní nové verze na simulátorech.

Zatím není jasné, jak velký podíl mohl mít na nehodě pilot, uvedla televize ABC s tím, že taky žádný.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Vyšetřovatel u trosek havarovaného boeingu

Střemhlavý let

Systém MCAS má sklopit nos letadla, pokud byl příliš zvednut a hrozil pád kvůli ztrátě vztlaku. Zařízení bylo do nové verze letadla instalováno, protože se po montáži nových úspornějších motorů posunulo těžiště a změnily aerodynamické charakteristiky. [celá zpráva]

V Indonésii s ním těžce zápolila posádka aerolinek Lion Air, protože opakovaně naváděl letadlo do střemhlavého letu. Údajně zasahovala proti systému 21krát. [celá zpráva]

Data z černých skříněk etiopského stroje nyní mají k dispozici mezinárodní skupiny včetně amerického nezávislého Národního úřadu pro bezpečnost dopravy (NTSB). Jeho tři zástupci byli přítomni analýze dat z černých skřínek.

Data dále dostal výrobce Boeing, americký úřad pro letectví FAA a a Úřad pro leteckou bezpečnost EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám