Hlavní obsah

Ostré střety v Hongkongu. Proti demonstrantům použili slzný plyn a gumové projektily

Hongkong

Při protestech v Hongkongu kvůli zákonu o vydávání podezřelých do Číny došlo ve středu i na střety s policií. Ta proti demonstrantům nasadila slzný plyn, pepřový sprej a gumové projektily, uvedla stanice BBC. Demonstranti ráno zablokovali cesty do vládních budov, takže místní vláda nemohla přijet a jednat o dodatku zákona o extradici.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protesty v HongkonguVideo: Reuters

 
Článek

Do ulici vyrazily tisíce lidí, kteří se pokusili zablokovat cesty do vládních budov. Pak se ale někteří aktivisté pokusili vzít úřední budovy ztečí a policie musela přitvrdit. Skryla se za štíty a mávala transparentem „Pozor, slzný plyn”. [celá zpráva]

Demonstranti se nedali zastrašit a házeli po policistech dopravní kužely i kameny.

Foto: Tyrone Siu, Reuters

Demonstranti v Hongkongu se chrání proti slznému plynu

Policejní komisař Stephen Lo Wai-čchung upozornil ve vyjádření po čínský list South China Morning Post, že za násilné střety při bouřích hrozí až 10 let vězení. Podle něj policie neměla „jinou možnost“ než použít zbraně, aby zastavila demonstranty, kteří se pokoušeli prorazit obranné linie.

K večeru (v Hongkongu je oproti ČR o šest hodin víc – pozn. red.) se policii podařilo vytlačit demonstranty z části ulic u úřadů. Kvůli protestům ale musely být zrušeny závody dračích lodí.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Hongkongští policisté upozorňují na použití slzného plynu.

Středeční akce nebyla prvním protestem proti kontroverznímu zákonu, poprvé se objevily už v květnu, ale gradují až v posledních dnech. V neděli podle organizátorů vyšel do ulic milion lidí, podle policie jich bylo 240 tisíc.

Fronta za občanská a lidská práva, která pořádala nedělní akci, odsoudila použití slzného plynu a gumových projektilů. „Hongkongský lid nedělá výtržnosti. Dnešní protest se koná kvůli tomu že (správkyně města) Carrie Lamová neuznala 1,03 milionu lidí, kteří vyšli do ulic (v neděli), a odmítla zrušit návrh zákona.“

Čína zákon podporuje

Čína vyjádřila podporu zákonu o vydávání, mluvčí čínského ministerstva zahraničí se nicméně snažil mírnit obavy, když řekl, že zprávy o možnosti vyslání čínských bezpečnostních sil do města jsou lživé a že „tyto pověsti mají vyvolat paniku“.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Hongkongští policisté nasadili slzný plyn.

Jeden z demonstrantů agentuře AFP řekl, že demonstranti neodejdou, dokud nebude návrh dodatku zákona stažen. Jeho kritici upozorňují, že se v pevninské Číně používá vynucování přiznání i za pomoci mučení.

Proti zákonu vystupuje i stovka významných podnikatelů, která nechala své zaměstnance, aby demonstrovali. Varovali, že by zákon mohl ohrozit konkurenceschopnost Hongkongu. Stávkovat kvůli němu chce i 4000 učitelů.

Foto: Kin Cheung, ČTK/AP

Slzný plyn v Hongkongu

Návrh zákona přišel poté, co 19letý obyvatel Hongkongu zabil loni v únoru na Tchaj-wanu svou těhotnou přítelkyni a pak se vrátil do Hongkongu. Na Tchaj-wan nemůže být vydán kvůli chybějící dohodě o extradici zločinců.

Údajně by se podle zákona měli vydávat jen vrazi a lidé podezřelí ze znásilnění a každý případ by se měl posuzovat individuálně.

Výzva z Londýna

Británie, pod kterou Hongkong dříve patřil, se obrátila na hongkongskou vládu, aby zákon o vydávání znovu zvážila.

„Vyzývám hongkongskou vládu, aby naslouchala obavám lidí a svých přátel v mezinárodním společenství a aby se znovu zamyslela nad těmito kontroverzními opatřeními," uvedl britský ministr zahraničí Jeremy Hunt.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám