Hlavní obsah

Severní Korea může prosperovat jako Vietnam, napsal Trump

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hanoj
Aktualizováno

Severní Korea bude prosperovat jako Vietnam, pokud se vzdá jaderných zbraní, napsal na Twitter americký prezident Donald Trump. Právě ve vietnamské metropoli Hanoji začne ve středu schůzka se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem, kterého v tweetu označil za svého přítele.

Foto: Kham, Reuters

Americký prezident Donald Trump přiletěl do Hanoje, kde se koná dvoudenní schůzka se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem.

Článek

„Vietnam prosperuje jako málo míst na Zemi. Severní Korea by na tom byla stejně, a velmi rychle, pokud by denuklearizovala,“ napsal Trump. Dodal, že potenciál je ohromný a pro jeho „přítele Kim Čong-una“ jde o velkou příležitost, jaká v dějinách téměř nemá obdoby.

Krátce před začátkem summitu s Kim Čong-unem se Trump setkal s prezidentem hostitelské země Nguyenem Phu Trongem. Oba státníci se sešli k rozhovoru a podpisu obchodní dohody. Šéf Bílého domu později poobědvá s vietnamským premiérem Nguyenem Xuanem Phucem.

Trump se s Kimem sejde v hotelu Metropole nejprve k jednání mezi čtyřma očima večer místního času. To je naplánováno podle Bílého domu na 18.30 místního času (12.30 SEČ). Následovat bude pracovní večeře za účasti poradců. Hlavní část jednání druhého summitu mezi Trumpem a Kimem je plánována na čtvrtek, informovala mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová.

Na historické schůzce loni v červnu v Singapuru se Trump a Kim společně zavázali k úsilí o denuklearizaci Korejského poloostrova a k posílení míru v regionu. Ujednání ale neobsahuje konkrétní časové závazky a rozhovory od té doby mnoho nepokročily.

Žádný spěch 

Očekávání od dvoudenního summitu v Hanoji jsou proto vyšší, než byla v loňském roce, kdy pouhé podání rukou amerického a severokorejského vůdce bylo považováno za historickou událost. Trump nicméně v neděli možnost nějakého zásadního průlomu relativizoval.

„Nikam nespěchám. Nechci testy (jaderných zbraní a raket dlouhého doletu). Pokud nebude (KLDR) testy provádět, budeme spokojeni,“ poznamenal americký prezident.

Severní Korea chce na oplátku od Spojených států především postupné rušení hospodářských sankcí, které ochromují její ekonomiku. To Washington odmítá a trvá na tom, že KLDR se musí nejprve „zcela, ověřitelně a nezvratně“ zbavit svých atomových zbraní, a teprve poté mohou být sankce odvolány.

Reklama

Související články

Trump dorazil do Hanoje na schůzku s Kimem

Americký prezident Donald Trump v úterý přiletěl do Hanoje, kde se ve středu setká se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Jednat mají o denuklearizaci...

Výběr článků

Načítám