Hlavní obsah

Srí Lanka shání popravčí. Zn: Morálně silné

Srílanské úřady shánějí dva morálně a psychicky silné muže, kteří by se chtěli ujmout práce popravčího. Země před týdnem oznámila, že ruší dlouholeté moratorium na uplatňování trestu smrti a v rámci boje proti obchodu s drogami bude vykonávat popravy oběšením.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Za výkon práce kata úřady nabízejí měsíčně 36 310 srílanských rupií (v přepočtu asi 4650 korun) a za vhodné kandidáty jsou považováni zdatní muži ve věku 18 až 45 let, uvádí se ve státním deníku Daily News Paper.

Britská BBC ve čtvrtek připomněla, že trest smrti je součástí srílanských zákonů, nicméně od roku 1976 nebyl uplatňován. I přesto se země snažila mít pozici kata obsazenou. Ten poslední ale odešel z práce už před pěti lety poté, co zažil šok, když poprvé uviděl šibenice.

Ve srílanských věznicích v celách smrti je v současnosti 1300 odsouzených, z toho 48 kvůli kriminalitě spojené s drogami. Pachatelé, kteří mají na svědomí zločiny považované na Srí Lance za hrdelní, jako jsou znásilnění, obchod s drogami nebo vraždy, si v posledních letech odpykávali tresty doživotního vězení.

Prezident Maithripala Sirisena ale minulý týden v parlamentu oznámil, že během dvou nebo tří měsíců se začnou odsouzenci uvěznění za drogové delikty popravovat oběšením.

Reklama

Výběr článků

Načítám