Hlavní obsah

Íránci slaví pod taktovkou vlády 40. výročí islamizace země

– Teherán

Masivními shromážděními ve všech íránských městech slaví země 40. výročí islámské revoluce. Prezident Hasan Rúhání v projevu na náměstí Svobody v Teheránu vyzval Íránce k jednotě a semknutosti v odporu vůči americkým sankcím a nepřátelům.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Írán slaví 40. výročí islámské revoluceVideo: Reuters

 
Článek

„Po 40 letech lidé stále stojí za ideály revoluce z roku 1979 a islámské republiky,“ řekl Rúhání. Lidé podle jeho slov nechtějí být závislí na imperialistických mocnostech. „Země je se svými více než 82 miliony obyvatel a armádou silnější než před 40 lety a porazí spiknutí nepřátel země,“ uvedl.

Foto: Vahid Salemi, ČTK/AP

Na shromážděních po celé zemi se sešly miliony lidí.

Rúhání se v projevu nijak zvlášť nezabýval hlubokou ekonomickou krizí. „Dnes jsme v psychologické a hospodářské válce,“ řekl Rúhání. Tvrdí, že ekonomickými sankcemi chtěl americký prezident Donald Trump spolu s Izraelem a Saúdskou Arábií oslabit islámský systém a vést k změně režimu v Íránu.

Foto: Vahid Salemi, ČTK/AP

Íránci oslavují 40. výročí islámské revoluce

„To však nebude úspěšné, pokud lidé a vláda budou držet pohromadě,“ řekl a dodal: „Íránský národ má a bude mít kvůli sankcím problémy, my si ale pomůžeme navzájem a překonáme je.“

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa totiž vloni odstoupila od dohody o íránském jaderném programu s tím, že smlouva není účinná. USA současně obnovily sankce. [celá zpráva]

Foto: Vahid Salemi, ČTK/AP

Shromáždění sponzoruje vláda.

Národní měna riál ztratila 60 procent hodnoty, výrazně se zvýšila inflace a propadl se vývoz ropy. Ekonomové však neočekávají úplný ekonomický kolaps, protože Iránu se podařilo dostatečně diverzifikovat své hospodářství.

Foto: Vahid Salemi, ČTK/AP

Íránský prezident Hassan Rúhání během slavnostního projevu ke 40. výročí islámské revoluice.

Na shromážděních, která sponzoruje stát, se očekává vysoká účast. Státní média informují o milionech lidí, kteří se účastní akcí. Mottem oslav je „Pyšní na včerejšek a plní naděje pro zítřek“.

Prezident v projevu oznámil, že Írán bude rozšiřovat svou vojenskou kapacitu, byť se mu v tom nepřátelské státy snaží zabránit. „Nežádali jsme a nebudeme žádat o povolení vyvíjet různě typy raket a půjdeme nadále cestou rozvoje naší vojenské síly,“ řekl.

Foto: Anonymous, ČTK/AP

Šáh Mohammad Réza Pahlaví s manželkou opouštějí Írán.

Islámská revoluce svrhla v únoru 1979 režim šáha Mohammada Rezy Pahlavího a od té doby je v Íránu u moci duchovenstvo. Šáh z Íránu odjel a následujícího roku zemřel v Egyptě. Do Íránu se z exilu vrátil Rúholláh Chomejní, který se stal duchovním vůdcem a prosadil islamizaci země. V roce 1989 ho v čele státu vystřídal současný duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí.

Reklama

Výběr článků

Načítám