Hlavní obsah

Kanaďan odsouzený v Číně za drogy k trestu smrti se odvolá

– Ottawa/Peking • Aktualizováno

Kanaďan Robert Lloyd Schellenberg, kterému čínský soud v odvolacím procesu v pondělí zpřísnil trest za pašování drog na hrdelní, se proti rozsudku odvolá. Informovala o tom v úterý agentura Reuters s odvoláním na Schellenbergova právního zástupce. Kanadský premiér Justin Trudeau verdikt kritizoval a označil jej za „svévolný”.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čínský soud odsoudil Roberta Lloyda Schellenberga k trestu smrtiVideo: Reuters

 
Článek

Kanaďanův obhájce Čang Tung-šuo oznámil, že se jeho klient odvolá. Soud podle něj neměl zvyšovat trest, protože nebyly předloženy žádné nové důkazy: „Čínské zákony stanovují, že zpřísnit trest při odvolání je možné jen tehdy, když se objeví nové důkazy.” Obhájce Čang kromě toho poukázal na rychlost odvolacího procesu, kdy soud rozhodl o absolutním trestu během jediného dne.

Schellenberg byl zadržen už v roce 2014. Podle stanice BBC byl Kanaďan obviněn z toho, že plánoval z Číny do Austrálie přepravit 227 kilogramů metamfetaminu. V roce 2016 ho soud potrestal 15 roky vězení za spolupachatelství při pašování drog. Loni v prosinci dal odvolací soud za pravdu stížnosti prokuratury na to, že uložený trest je příliš mírný, a nařídil nový proces. V něm nyní padl absolutní trest. [celá zpráva]

Čína ukládá svévolné tresty smrti, varuje Kanada

„Nejsem pašerák drog. Do Číny jsem přijel jako turista,” řekl Schellenberg podle agentury AFP před vynesením rozsudku.

„Jako vláda jsme extrémně znepokojeni, stejně jako by měli být všichni naši zahraniční přátelé a spojenci, že se Čína rozhodla začít svévolně udělovat trest smrti... jako v tomto případě,” řekl podle agentury Reuters premiér Trudeau.

„Je to hrozivá, nešťastná, srdcervoucí situace,” sdělila BBC Schellenbergova teta Lauri Nelsonová-Jonesová. „Potvrdily se ty nejhorší obavy. Nejde si ani představit, co pociťuje a co se mu honí hlavou,” dodala.

Drogové trestné činy se v Číně obvykle trestají velmi tvrdě. V roce 2009 Čína navzdory protestům Británie popravila Brita, který byl dopaden při pašování heroinu.

Odveta za zadržení ředitelky firmy Huawei? 

O novém procesu, který trval jediný den, se rozhodlo až poté, co Kanada ve Vancouveru na žádost USA zadržela 1. prosince 2018 finanční ředitelku firmy Huawei Technologies Meng Wan-čou, protože je podezřelá, že firma obcházela americké sankce na Írán. [celá zpráva]

Čína od té doby zadržela několik Kanaďanů včetně bývalého kanadského diplomata Michaela Kovriga a podnikatele Michaela Spavora. Peking popírá, že by je využíval k nátlaku na Kanadu v případu ředitelky Meng, ale v Kanadě jsou přesvědčeni, že přesně to dělá.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chu Čchun-jing znovu vyzval k propuštění manažerky Huawei. V reakci na případ Kanaďana Schellenberga odsouzeného k trestu smrti mluvčí čínské diplomacie prohlásila, že Peking je „velmi nespokojen s nezodpovědnými výroky” kanadského premiéra Trudeaua, a apelovala na Kanadu, aby respektovala čínskou suverenitu.

Reklama

Výběr článků

Načítám