Hlavní obsah

Synovi jihoafrického exprezidenta jsem za pomoc s azylem dal miliony, tvrdí Krejčíř

– Johannesburg

Za to, že mi bude v Jihoafrické republice udělen azyl, jsem zaplatil synovi bývalého prezidenta Zumy 2,5 milionu randů (asi čtyři miliony korun), uvedl v prohlášení Radovan Krejčíř. Azyl mu nakonec udělen nebyl. Jihoafrický tisk informoval, že Krejčíř, který si v zemi odpykává 35letý trest, prohlášení vydal loni v červenci ve věznici Leeuwkop, kde pobývá. Jihoafrická média o něm informují v pondělí.

Radovan Krejčíř u soudu

Článek

Schůzka Krejčíře s tehdejším prezidentem Jacobem Zumou a jeho synem se podle serveru City Press konala v roce 2011 a Krejčíř si ji nahrál. Existenci nahrávky potvrdily policejní zdroje. Krejčíř prohlášení přiložil ke stížnosti na soudce Colina Lamonta, který rozhodoval v procesu, v němž byl usvědčen z pokusu o vraždu a únos. Krejčíř si v zemi odpykává trest 35 let za únos, pokus o vraždu a obchod s drogami.

Přátelství s prezidentovým synem

Prohlášení má 17 stran a Krejčíř v něm tvrdí, že se v minulosti obrátil se žádostí o pomoc s azylovým řízením na svého přítele Cyrila Beeku, který ho představil Zumovu synovi Duduzanemu.

„Duduzane Zuma mi slíbil, že mi pomůže získat azylové doklady na ministerstvu vnitra. Téhož roku jsem odjel do Nkandly setkat se s Duduzaneho otcem, (tehdejším) prezidentem Jacobem Zumou. Dohodl jsem se s Duduzanem, že zaplatím pět milionů randů. Když jsem v únoru 2011 jel do Nkandly, měl jsem s sebou 2,5 milionu randů v hotovosti. Dal jsem je Duduzanemu jako zálohu. Do Nkandly jsem jel podruhé v září 2012 a měl jsem schůzku s Jacobem Zumou, který naznačil, že už pověřil Malusiho Gigabu, jenž byl ministrem vnitra, aby pro mne dokumenty připravil,“ píše Krejčíř. Gigaba ale tvrdí, že nikdy od nikoho podobný pokyn nedostal, ani od Zumy.

O kontaktech se synem věděli

O Krejčířových kontaktech s Duduzanem Zumou věděl i někdejší velitel tajné služby Moe Shaik, jemuž se tyto vztahy nelíbily. Krejčíř podle serveru City Press tvrdí, že koupil synovi exprezidenta motorku a jezdil s ním na okruh Kyalami závodit. Přátelství prý skončilo po Beekově vraždě v roce 2011. Krejčíř pak chtěl své miliony zpět, ale nedostal je.

Krejčíř tvrdí, že tento jeho požadavek vedl k jeho zatčení a stíhání.

Krejčíř chce zpátky do Česka

Krejčíř uprchl z České republiky v roce 2005. V JAR žije od roku 2007 a od listopadu 2013 je za mřížemi. V zemi čelí řadě obvinění. Jediný případ, který v JAR zatím dospěl k verdiktu, je pokus o vraždu, únos a obchod s drogami, za což dostal 35 let vězení.

Česká republika od roku 2007 marně usiluje o jeho vydání z JAR. Vloni ale začal sám Krejčíř podnikat kroky, aby se mohl vrátit zpět do Česka. Najal tým nových právníků, kteří by mu v tom měli pomoci. Loni na jaře jihoafrický soud rozhodl, že Krejčíř může být vyhoštěn, ale konečné rozhodnutí nechal na tamějším ministrovi spravedlnosti.

Pražský vrchní soud loni v březnu Krejčířovi pravomocně potvrdil souhrnný trest 15 let vězení za pokus o vytunelování státního podniku Čepro a za řadu dalších činů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám