Hlavní obsah

Další setkání s Trumpem přinese výsledky, doufá Kim Čong-un

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhé setkání s americkým prezidentem Donaldem Trumpem by mělo přinést takové výsledky, které ocení mezinárodní společenství, přeje si severokorejský diktátor Kim Čong-un. Oznámila to ve čtvrtek oficiální čínská agentura Nová Čína, podle níž vůdce KLDR o svých záměrech mluvil během schůzky s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump (vlevo) a severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

Summit USA-KLDR zatím není oficiálně potvrzený, ovšem server týdeníku Focus s odkazem na čínské a jihokorejské zdroje napsal, že by se měl uskutečnit v září. Čínský prezident vidí „vzácnou historickou příležitost“ pro dohodu o Korejském poloostrově.

Kim navštívil svého hlavního spojence začátkem týdne a pozorovatelé cestu vysvětlují jako snahu koordinovat postoje před zatím oficiálně nepotvrzenou druhou schůzkou s Trumpem.

Za takřka „hotovou věc“ považuje summit USA-KLDR i jednání lídrů obou Korejí jihokorejský prezident Mun Če-in. Ten také prohlásil, že bude tlačit na omezení sankcí proti KLDR tak, aby bylo možné obnovit provoz společného průmyslového komplexu Kesong.

Setkali se v Singapuru 

Vůdci USA a KLDR se sešli poprvé loni v červnu v Singapuru. Společně se zavázali k úsilí o denuklearizaci a mír na Korejském poloostrově a k vybudování nových vztahů mezi USA a KLDR. Ujednání ale neobsahovalo příliš konkrétní závazky a rozhovory od té doby nepokročily.

Podle Kima by měl druhý summit přinést výsledky, ale KLDR zároveň potřebuje, aby byly brány vážně její „důvodné obavy“ spojené s jaderným odzbrojením.

Severní Korea označuje své jaderné zbraně za pojistku před možným útokem ze strany USA či sousední Koreje a bez ohledu na loňské zmírnění napětí ve vztazích s Washingtonem se dosud neodhodlala výrazněji pokročit v odzbrojování. Zatím rovněž nedodala podrobnosti o svém jaderném arzenálu, k jehož kompletní likvidaci se snaží Trump Kima zatím neúspěšně přesvědčit.

Reklama

Výběr článků

Načítám