Hlavní obsah

Je to oficiální. Kim je v Číně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking
Aktualizováno

Severokorejský vůdce Kim Čong-un přijel na pozvání čínského prezidenta Si Ťin-pchinga do Číny. V úterý to oznámila státní tisková agentura Nová Čína. O Kimově cestě speciálním vlakem do Pekingu již v pondělí spekulovala jihokorejská média.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vlak Kim Čong-una v ČíněVideo: Reuters

 
Článek

Jihokorejská agentura Jonhap bez bližší identifikace zdrojů uvedla, že setkání obou státníků trvalo asi hodinu. Během ní jednali o chystaném summitu mezi Severní Koreou a Spojenými státy a rovněž o posílení bilaterálních vztahů. Po jednání následovala večeře, kterou uspořádal Si a jeho manželka.

Kim v uplynulém roce navštívil Čínu třikrát a pokaždé tam jednal s prezidentem Siem. Do Pekingu se nyní vůdce KLDR vydal v době, kdy se stále častěji hovoří o možném druhém summitu Kima s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. To, že se vrcholná schůzka uskuteční brzy, naznačil sám Trump.

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Lidé sledují televizní zprávy o návštěvě severokorejského lídra Kim Čong-una.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Severokorejská televize odvysílala záběry Kim Čong-una v jeho tajemném vlaku cestou do Číny

Peking je nejdůležitějším obchodním partnerem Severní Koreje a tlumí tlak, který na KLDR vyvíjí Washington. AP předpokládá, že tématem nynějšího jednání Kima a Sia bude vyjasnění pozice před druhým setkáním s Trumpem.

Foto: Mark Schiefelbein, ČTK/AP

Vlak, v němž pravděpodobně do Číny přicestoval severokorejský vůdce Kim Čong-un.

Trump a Kim se poprvé setkali na historické schůzce loni v červnu v Singapuru. [celá zpráva] Společně se zavázali k úsilí o denuklearizaci Korejského poloostrova a k posílení míru v regionu. Ujednání ale neobsahuje konkrétní časové závazky a rozhovory od té doby mnoho nepokročily. Seznam svých jaderných kapacit a informaci o velikosti svého jaderného arzenálu, které Washington očekává, KLDR zatím svým partnerům neposkytla.

Reklama

Výběr článků

Načítám