Hlavní obsah

Mrtvých je už 222, zraněných přes 800. Letecké záběry ukazují, jak tsunami zničilo Indonésii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polorozbořené domy, ulice zaplavené bahnem a lodě poházené u břehů jako skořápky od oříšků. Za pouhých pár minut napáchala vlna tsunami v pobřežní oblasti v Sundském průlivu v Indonésii obrovské škody. Mrtvých už je podle záchranářů 222, zraněných přes osm stovek – a toto číslo bohužel stále ještě není konečné. Po přeživších ještě pátrají záchranáři.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry na pobřeží Sumatry zdevastované vlnou tsunamiVideo: BNPB, AP

 
Článek

První zprávy o sobotním ničivém úderu tsunami hovořily pouze o pár desítkách mrtvých. Jak záchranáři procházejí trosky, toto číslo neustále roste. Okolo 10. hodiny to bylo 168 mrtvých, krátce po 12. hodině se již vyšplhalo na 222.

Bantenský úřad pro katastrofy sdělil, že tsunami v oblasti udeřila na pěti plážích, a to Tanjung Lesung, Sumur, Teluk Lada, Panimbang a Carita. Televizní snímky z Carity zachytily množství trosek, plátů střešní krytiny a kusů dřeva. Vidět je mnoho popadaných stromů a zem pokrytou troskami.

Záznam: Indonésii zasáhla ničivá vlna tsunamiVideo: AP

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky ničivého úderu tsunami v IndonésiiVideo: AP/Reuters

Na druhé straně Sundského průlivu, na Sumatře, se záchranářská činnost soustředila do Bandarlampungu a přeživší se tam uchýlili do úřadu guvernéra. Mnozí si s sebou přinesli ošacení i lehátka, úřad lidi vyzval, aby sledovali pokyny.

Podle indonéské geofyzikální agentury zřejmě tsunami způsobil výbuch sopky Krakatoa, po němž následoval podmořský sesuv půdy. Sopka vybuchla 24 minut před úderem tsunami. Mluvčí úřadu pro řešení katastrof Sutopo Purwo Nugroho sdělil, že je možné, že se na tsunami podílel i nezvykle vysoký příliv, jaký způsobuje úplněk Měsíce.

Foto: Achmad Ibrahim, ČTK/AP

Následky tsunami

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Zničená vesnice v Indonesii

Robert Řehák z českého ministerstva zahraničí řekl, že "podle dosavadních informací nejsou mezi oběťmi cunami žádní cizí státní příslušníci, tedy ani čeští občané".

"Český zastupitelský úřad v Jakartě situaci nadále sleduje a v případě nových informací bude informovat," dodal. Ministerstvo rozeslalo varovné SMS vzkazy lidem pobývajícím v oblasti a doporučilo sledovat sdělovací prostředky a řídit se pokyny úřadů. V případě nutnosti je možné se obrátit na nouzovou linku zastupitelského úřadu v Jakartě.

Indonésie má za sebou zářijové ničivé zemětřesení, které provázela vlna tsunami a které nepřežilo přes 2000 lidí. Indonésie leží v oblasti častých zemětřesení. V roce 2004 při zemětřesení a tsunami, které postihly několik zemí, zemřelo v Indonésii přes 120 000 lidí. Celkově si tato událost vyžádala 226 000 obětí.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Mohutná vlna tsunami zasáhla pobřežní oblasti v Sundském průlivu v Indonésii.

Foto: Fauzy Chaniago, ČTK/AP

Místní muž, který přišel o své blízké.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám