Hlavní obsah

KLDR modernizuje raketové základny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Severní Korea výrazně rozšířila a zmodernizovala odpalovací zařízení pro rakety dlouhého doletu. Plyne to ze satelitních snímků, uvedla televize CNN. Zdůraznila při tom, že nedošlo k pokroku v jednání mezi USA a KLDR o likvidaci severokorejských jaderných zbraní a jejich nosičů. Záběry ukazují, že se Kim Čong-un nevzdal balistických raket.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejská mezikontinentální balistická raketa Hwasong-15 při loňském testu

Článek

Satelitní snímky ukazují pokračující modernizaci raketové základny Jongdžotong. Současně odhalily v hornatém vnitrozemí KLDR o pouhých jedenáct kilometrů dál dosud neznámou základnu, řekli CNN na základě své analýzy satelitních snímků výzkumníci Middleburského ústavu mezinárodních studií v kalifornském Monterey. Dodali, že na obou místech nedávno probíhaly stavení práce.

Podle nich by měly sloužit ke startům nejnovějších severokorejských balistických raket dlouhého doletu. Záběry také ukázaly, že v oblasti se zřejmě nachází rozsáhlá sít podzemních tunelů, které slouží pro uskladnění raket.

„Severní Korea nepřestává zbrojit,” napsal na Twitteru politolog Vipin Narang z Massachusettského technologického institutu (MIT). „Trump si tohoto vývoje musí být vědom. Ale nezajímá ho to. Kim předstírá odzbrojování a Trump předstírá, že mu to věří,” dodal pro CNN.

Foto: Handout, Reuters

Satelitní snímek základny Sakkanmol z letošního března.

Trump považuje červnové jednání s Kimem v Singapuru za jeden ze svých největších politických úspěchů. V sobotu americký prezident prohlásil, že doufá v uskutečnění druhé vrcholné schůzky s Kimem počátkem příštího roku. Americký bezpečnostní poradce John Bolton uvedl, že kvůli nedostatečnému pokroku v plnění závazků z prvního summitu je uspořádání druhého summitu nezbytné.

Spojené státy trvají na tom, že KLDR se musí nejprve zcela vzdát jaderných zbraní a umožnit kontrolu mezinárodním inspektorům, než budou ochotny zrušit sankce. Objevily se náznaky, že by Kim přistoupil i na mezinárodní kontroly jaderného komplexu v Jongbjonu. Zatím KLDR jen rozebrala část kosmodromu Sohe a zničila jadernou střelnici Pchunggje-ri. [celá zpráva]

Stoupají ale obavy, že země jaderná zařízení přemístila jinam. Už v létě se objevily zprávy, že KLDR dál produkuje štěpný materiál a montuje nejméně dvě nové mezikontinentální rakety. [celá zpráva]

I Mezinárodní agentura pro atomovou energii uvedla v zářijové zprávě, že Kim se nevzdal jaderného programu: „Pokračování a vývoj jaderného programu Korejské lidově demokratické republiky je nanejvýš znepokojující.” [celá zpráva]

Minulý měsíc Severní Korea oznámila, že úspěšně vyzkoušela novou, nespecifikovanou technologicky vyspělou taktickou zbraň. [celá zpráva]

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un si podali ruce po podepsání společného prohlášení.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un a americký prezident Donald Trump se na červnovém summitu v Singapuru dohodli, že budou pracovat na ”úplné denuklearizaci Korejského poloostrova” a Kim od té doby slíbil, že uzavře některá zařízení sloužící k testování raket.

Reklama

Výběr článků

Načítám